article
1.6690168
Di 29 nov: Hoe ziet het stadshart er uit bekeken door kinderogen? Mooi experimentje met de Tilburgse Weekendschool die de leerlingen als journalisten op pad stuurde naar het dwaalgebied, de Spoorzone en Piushaven.
Gevluchte koeien & textielbaronnen: Tilburg door de ogen van Weekendschool-leerlingen
Di 29 nov: Hoe ziet het stadshart er uit bekeken door kinderogen? Mooi experimentje met de Tilburgse Weekendschool die de leerlingen als journalisten op pad stuurde naar het dwaalgebied, de Spoorzone en Piushaven.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/gevluchte-koeien-textielbaronnen-tilburg-door-de-ogen-van-weekendschool-leerlingen-1.6690168
2016-11-29T13:38:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6691255.1480426232!image/image-6691255.jpg
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Gevluchte koeien & textielbaronnen: Tilburg door de ogen van Weekendschool-leerlingen

Gevluchte koeien & textielbaronnen: Tilburg door de ogen van Weekendschool-leerlingen

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Weekendschool op onderzoek in de haven.
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Op pad in het dwaalgebied.
  Di 29 nov: Hoe ziet het stadshart er uit bekeken door kinderogen? Mooi experimentje met de Tilburgse Weekendschool die de leerlingen als journalisten op pad stuurde naar het dwaalgebied, de Spoorzone en Piushaven. 
  Eigenlijk zijn deze koeien dus ook gevlucht

  door Bas Vermeer

  Op de IMC Weekendschool kunnen kinderen van 10 tot 14 jaar uit impulswijken terecht om hun blik op de wereld te verbreden. Mensen uit allerlei branches vertellen de leerlingen iets over hun vak. Zondag waren journalisten van Brabants Dagblad er te gast. Ze trokken met de kinderen de stad in: op zoek naar nieuws en naar wat de kinderen - die veelal het centrum niet zo goed kennen - opviel. 

  Piushaven
  De journalisten-in-de-dop ontdekten allerlei plaatsen. Bij de Stadstuinderij aan de Piushaven vonden de kinderen het verhaal van de Schotse hooglanders fascinerend. 'Eigenlijk zijn deze koeien dus ook gevlucht.' Ton en Theo van de Stadstuinderij vertelden dat de hooglanders - een 'moeder en dochter' - te klein waren om mee te gaan in de kudde en werden verstoten.

  Limahl was onder de indruk van de brug Den Ophef en wilde onwijs graag weten wanneer deze brug gebouwd was. Hij heeft de gehele middag gezocht naar het antwoord en kwam steeds dichterbij. Uiteindelijk stonden ze op de boot bij Schipper Willem (dankzij Oumaima die de brutale vraag stelde: 'mogen we op uw boot kijken meneer?'). Willem wist het definitieve antwoord over de bouw van 'Den Ophef': 5 jaar oud. 

  Spoorzone
  In de Spoorzone vielen de kinderen bij de Koepelhal met de neus in de boter: ze mochten een kijkje nemen bij het opruimen van festival Aus Berlin. Dat 'de baas van het feest' slechts 24 jaar oud is, maar 2000 mensen naar de Koepelhal wist te krijgen boeide mateloos. 'Heel leuk dat iemand van 24 een nieuw ding kan maken', aldus Marsia (12). Een aardige baas ook nog: 'hij heeft ons meloen gegeven', schrijft Ibtisam (10). 

  Dat de LocHal wordt gerenoveerd, vinden de kinderen bewonderenswaardig. 'Al is het jammer dat het geen museum wordt, het is zelf ook een stuk geschiedenis.'  

  Dwaalgebied
  In het dwaalgebied scoorden de oudste lantaarnpaal van de stad en een boerderij uit 1840 hoge ogen. 'Cool om te zien dat het van een boerderij in een woning is veranderd', zegt Aissatou (10). Bij de Spaarbank en de Kaaszaak waren 'de mensen heel lief', aldus Lilu (11). Waarschijnlijk omdat ze er ranja kregen en een stukje kaas kregen (en aan de 'vieste' kaas mochten ruiken'). 

  Ook bijzonder om te zien: hoe de Langestraat versierd is met fietsbanden. Een nieuw kunstproject van de buurt. De kinderen belden bij een aantal mensen aan om uitleg te krijgen. 'Het dwaalgebied is mooi', besluit Rania (11). "Omdat er best oude dingen zijn omdat er vroeger veel met textiel werd gedaan." Oftewel: de villa's van de textielbaronnen imponeren nog altijd. 

  ”geen afbeelding