article
1.6513026
Ma 10 okt: De grote renovatie/verbouwing van de polygonale loods in de Spoorzone voor horecaplan EVE gaat volgende week van start. In de monumentale loods strijken voor de zomer volgend jaar - zo schatten de betrokken partijen - een grand-café, restaurant, wijnbar en foodmarket neer.
Horecanieuws: Renovatie voor EVE begint, treinloods volgend jaar open
Ma 10 okt: De grote renovatie/verbouwing van de polygonale loods in de Spoorzone voor horecaplan EVE gaat volgende week van start. In de monumentale loods strijken voor de zomer volgend jaar - zo schatten de betrokken partijen - een grand-café, restaurant, wijnbar en foodmarket neer.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/horecanieuws-renovatie-voor-eve-begint-treinloods-volgend-jaar-open-1.6513026
2016-10-10T17:13:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.5495879.1448960239!image/image-5495879.png
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Horecanieuws: Renovatie voor EVE begint, treinloods volgend jaar open

Horecanieuws: Renovatie voor EVE begint, treinloods volgend jaar open

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Impressie visie Polygonale Loods Zecc architecten
    Ma 10 okt: De grote renovatie/verbouwing van de polygonale loods in de Spoorzone voor horecaplan EVE gaat volgende week van start.  In de monumentale loods strijken voor de zomer volgend jaar - zo schatten de betrokken partijen - een grand-café, restaurant, wijnbar en foodmarket neer. 
    Maar wij willen niet open voor het Burgemeester Stekelenburgplein af is, weinig zinvol

    door Bas Vermeer

    Het plan voor EVE werd twee jaar geleden al bekendgemaakt. Omdat het nogal een tijd duurde voor er iets op de locatie gebeurde, staken geruchten de kop op. 'Van uitstel komt afstel' en 'het plan is in een lade verdwenen'. 

    Ook André van der Zalm van EVE kent ze: "Maar wij willen niet open voor het Burgemeester Stekelenburgplein af is, dat heeft weinig zin." Nu dat moment dichterbij komt, kan EVE ook van start. "We hopen voor de zomer volgend jaar open te gaan, maar dat zal ook aan de verbouwing liggen."

    Renovatie
    De renovatie begint volgende week. Of het een moeilijke klus wordt? Want de loods lijkt er nogal krakkemikkig bij te staan...

    "Dat valt eigenlijk best mee", zegt Clemens Veraa van BOEi, de organisatie die de loods opknapt. "We hebben eerder gewerkt met gebouwen en monumenten die er slechter aan toe waren, deels ingestort bijvoorbeeld. Dat is hier niet het geval, al moet er veel gebeuren aan de gevel, het glas en de kozijnen."

    Waar EVE zorgt voor de exploitatie van de horeca (restaurant, wijnbar en terras) en de foodmarket, zorgt BOEi voor de restauratie, herbestemming, investering en het beheer van de monumentale loods.

    De afgelopen 20 jaar ontwikkelde BOEi - een non-profit organisatie - zich tot een pionier op het gebied van restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed. Met projecten als de Zwarte Silo in Deventer en de Sojafabriek Cereol in Utrecht.

    Draaischijf
    De loods telt 900 vierkante meter, is hoog en heeft heel veel glas. De grootste uitdagingen schuilen in het aanleggen van de nieuwe vloer, de isolerende beglazing van de gevel en het binnenklimaat 's winters, vertelt Veraa. Achter de zeven aan de draaischijf gelegen poorten van de loods wordt glas opgetrokken. "Zodat die open kunnen en de mensen die binnen zitten vrij zicht hebben."

    Ook de enorme elektrisch aangedreven draaischijf uit 1929 wordt gerestaureerd. De uit baksteen opgetrokken kuip van circa 20 meter doorsnede wordt een terras. Wie de 'polygonale parel' in haar huidige staat wil zien, kan hier terecht

    ​Impressies van de nieuwe loods (en meer is hier te vinden):

    ”geen afbeelding


     

    ”geen afbeelding


     

    ”geen afbeelding