article
1.4901072
Di 5 mei: Rotterdammer van geboorte, Tilburger in het hart. Rien van Linschoten (44) is samen met zijn compagnons van de Brabo Horecagroep één van de belangrijkste spelers op de horecamarkt van de stad. Sinds kort is hij investeerder van het financieel in de problemen geraakte festival Mundial.
Interview: Rien van Linschoten, horecaman & Mundial-investeerder
Di 5 mei: Rotterdammer van geboorte, Tilburger in het hart. Rien van Linschoten (44) is samen met zijn compagnons van de Brabo Horecagroep één van de belangrijkste spelers op de horecamarkt van de stad. Sinds kort is hij investeerder van het financieel in de problemen geraakte festival Mundial.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/interview-rien-van-linschoten-horecaman-mundial-investeerder-1.4901072
2015-05-05T10:34:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.4901096.1430744235!image/image-4901096.JPG
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg,Mundial,Spoorzone
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Interview: Rien van Linschoten, horecaman & Mundial-investeerder

Interview: Rien van Linschoten, horecaman & Mundial-investeerder

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Rien van Linschoten in de Spoorzone. Foto John Schouten/BeeldWerkt
  Di 5 mei: Rotterdammer van geboorte, Tilburger in het hart. Rien van Linschoten (44) is samen met zijn compagnons van de Brabo Horecagroep één van de belangrijkste spelers op de horecamarkt van de stad. Sinds kort is hij investeerder van het financieel in de problemen geraakte festival Mundial.
  Horeca in de Spoorzone? Wie weet. Maar daar kan ik nu nog niets over vertellen

  door Bas Vermeer

  Een horecaman die een kans ziet. Dat zal niet alleen liefdadigheid zijn...
  „Ik investeer in veel horecagelegenheden in de stad, dan ben ik ermee gebaat dat Mundial Tilburg aantrekkelijker maakt. Vorig jaar heb ik voor het eerst De Smaak Karavaan in de Spoorzone georganiseerd. Daar stond ik zelf ook met een marshmellow-tentje, waar kinderen met een kacheltje aan de slag konden. Prachtig vind ik dat.
  De Smaak Karavaan heeft 20.000 euro gekost, ik hoop dat we dat ooit nog terug gaan krijgen. Maar je doet dat niet voor geld, dan kan ik beter investeren in nog een café. Er kwam 16.000 man op af, lovende reacties op twitter, in de krant. Dat is mooi om te zien. En ik vind het zelf gewoon een leuk feest om op te zetten.”

  Van Linschoten begon op zijn 18e in Tilburg aan de hotelschool, kwam er een jaar later te wonen. Hij deed zijn liefde voor de horeca op tijdens zijn werk bij Van der Valk en café Brandpunt aan het Piusplein. Het café dat hij op zijn 25ste over zou nemen.
  Een jaar eerder was hij al voor zichzelf begonnen: broodjeszaak Jambo in een leegstaand woonhuisje tegenover McDonald’s. Met een bezorgdienst die nog tot zes uur voor de horeca actief was. En dan om elf weer op: ‘pezen dus’. Tegenwoordig is hij meer investeerder. Van stadsstrand en café Studio tot Spaarbank en café Bakker. Maar bijna overal - op café Babbus na - met een minderheidsbelang.

  En nu een belang in Mundial. Het festival kan uit de problemen komen?
  „Anders had ik er niet in geïnvesteerd. Het gaat om 100.000 euro waar directeuren Erwin en Jan - die zelf veel commentaar krijgen - ieder 20.000 euro aan eigen geld in hebben gestoken. Dat was voor mij ook een voorwaarde. We kijken hoe het beter kan. Anders met marketing omgaan bijvoorbeeld. Zanger Kenny B die in een bejaardenhuis een gesponsord reisje weggeeft - dat kost dus helemaal niks - en dezelfde avond halen we RTL Boulevard, dat programma trekt 812.000 kijkers. Zo zijn er kaartjes weggegeven bij Giel Beelen, willen we samenwerken met Radio 2. Her en der wordt er serieus in de kosten gesneden.”
  Hij lacht: „De leveranciers zien me liever gaan dan komen. Maar je moet als leverancier meedoen omdat je het leuk vindt, niet om er geld aan te verdienen. We gaan met een scherp mes langs de begroting, zonder het programma aan te tasten. Dus niet minder artiesten.”

  Tussen het vorige en aankomende festival was er 105.000 euro aan extra bijdrage van de gemeente nodig...
  „Als dat volgend jaar nodig zou zijn, stop ik er mee. Als je subsidie krijgt moet je je op voorhand al verantwoorden, dan maak je een begroting die klopt. Als het dan tegenvalt lijd je automatisch verlies. Het regende op de dag van Mundial, Nederland speelde tegen Mexico op prime time. Ook iets wat je van tevoren niet wist. Dan heb je echt een heel groot probleem.
  Als de gemeente of ik niet waren bijgesprongen, was het bedrijf gewoon opgedoekt. Er is een nieuwe bv opgericht voor de toekomst, om met een schone lei te beginnen, Ik heb er zelf het toezicht op. Als we in de toekomst winst maken, wordt dat gebruikt om het festival te verbeteren. Ik heb een sturende taak, en denk dat ik dat kan, omdat ik er op een ondernemersmanier naar kijk.”

  En je hebt een raad van advies opgericht?
  „We hebben de directeur van Datacon, gespecialiseerd in cijfers, die willen we objectief naar het festival laten kijken. Maar er zitten bijvoorbeeld ook mensen als Bartjan Cune, dé stem van NPO 3, en de directeur tentoonstellingen van het Rijksmuseum Tim Zeedijk in. Zij tillen Mundial mee naar een hoger plan. Ze zijn van origine Tilburgers en op zulk talent moet je als stad vaker een beroep doen. Ik had bij Zeedijk de vraag nog niet uitgesproken of hij zei al ‘ja’.”

  Hij heeft een zwak voor de schone kunsten. Van Linschoten is een goede vriend van het Rijksmuseum en kan - op een goede manier - maagpijn krijgen als ‘ie voor het meisje met de parel van Vermeer staat. De bindende factor is fotografie, waar hijzelf als 12-jarige mee aan de slag ging. Tegenwoordig laat hij het aan anderen over. „Maar daardoor weet ik wel hoe moeilijk het is.”

  De kritiek op Mundial raakt hem. „Je hoort zoveel onzin over Mundial. Dat Erwin en Jan krankzinnige salarissen krijgen. Complete kolder. Ik wil geen bedragen noemen. Maar nee, echt complete kolder, anders had ik nooit geïnvesteerd. Dat Mundial-bashen moet eens afgelopen zijn.
  Wees trots op wat er in de stad gebeurt. Ik vind Mundial echt een aanwinst, ik geloof er in en dat is de reden dat ik er nu ben ingestapt. Mundial is een wereldreis, je voelt je een backpacker maar je hebt niet een etmaal in een vliegtuig gezeten. Als je over het festivalterrein loopt ruik je de geuren van allerlei gerechten van over de hele wereld. Je maakt niet alleen kennis met opkomende trendy bandjes uit verre landen maar hoort ook veel vertrouwde muziek En dat voor die lage prijs.
  Kijk naar Pinkpop: 180 euro, of Lowlands: 170 euro. En daar staan dan vijf artiesten die ook op Mundial komen, zoals de Pierce Brothers bijvoorbeeld. En dát is het enorme talent van creatief directeur Erwin Schellekens, die boekt onbekende bands die later wereldberoemd worden. De Buena Vista Social Club, Kovacs, Pharell Williams.”

  De Smaak Karavaan, Mundial, beide in de Spoorzone. Het gerucht wil dat de Brabo Horecagroep ook naar de polygonale loods keek...
  „Ik ben er zelf wezen kijken, heb het rekensommetje gemaakt en de conclusie getrokken dat het voor mijn plannen totaal niet haalbaar was. Een bedrijf á la Hotel New York, Villa Augustus in Dordrecht. De look en feel van die plekken, daar wilde ik iets mee. De Spoorzone is een verrijking voor de stad. Een pareltje waar heel veel mensen helaas nog geen weet van hebben. De architecten van de NS dat waren kunstenaars. Ik noem het zelf wel eens klein Berlijn.”

  Zou jij daar nog iets met horeca willen?
  Dikke grijns: „Wie weet. Maar daar kan ik nu nog niets over vertellen.”