article
1.5120550
Vrij 31 juli: Er flonkert hoop aan het Tilburgse culinaire firmament. De naam van de nieuwe hemellichamen? Restaurant Monarh in het missiehuis Rooi Harten en de Houtloods in de Spoorzone. Totaal verschillende concepten: de één chique in het klooster, de ander een ruige ‘barkeuken’ in de houtloods uit 1867.
Opkomst toprestaurants: Tilburg zegt culinaire woestenij vaarwel
Vrij 31 juli: Er flonkert hoop aan het Tilburgse culinaire firmament. De naam van de nieuwe hemellichamen? Restaurant Monarh in het missiehuis Rooi Harten en de Houtloods in de Spoorzone. Totaal verschillende concepten: de één chique in het klooster, de ander een ruige ‘barkeuken’ in de houtloods uit 1867.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/opkomst-toprestaurants-tilburg-zegt-culinaire-woestenij-vaarwel-1.5120550
2015-07-31T08:40:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.5121875.1477303327!image/image-5121875.JPG
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg,Spoorzone
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Opkomst toprestaurants: Tilburg zegt culinaire woestenij vaarwel

Opkomst toprestaurants: Tilburg zegt culinaire woestenij vaarwel

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Chefkok Nik Tonglet aan het werk in de Houtloods. Archieffoto Joris Buijs/BeeldWerkt
  Vrij 31 juli: Er flonkert hoop aan het Tilburgse culinaire firmament. De naam van de nieuwe hemellichamen? Restaurant Monarh in het missiehuis Rooi Harten en de Houtloods in de Spoorzone. Totaal verschillende concepten: de één chique in het klooster, de ander een ruige ‘barkeuken’ in de houtloods uit 1867.
  Restaurants in Oisterwijk waren half gevuld met Tilburgers

  door Bas Vermeer

  Het eten hoort volgens bezoekers, de reacties op social media en de geijkte kanalen tot ‘de top van de stad’.
  De beroepsrecensenten van de Telegraaf en Volkskrant zijn lovend over Monarh. ‘Tilburgse hemelbestormers’, kopt die eerste. De ander noteert een 8 voor het eten in het restaurant dat eind vorig jaar de deuren opende.

  Al is het met de (pijnlijke) toevoeging van recensent Mac van Dinther: ‘Zo veel is er niet in Tilburg. Het dichtstbijzijnde sterrenrestaurant zit in Breda. Je zou kunnen zeggen dat Monarh het zegenrijke werk van de paters met het rode hart voortzet, maar dan als missionaris van de gastronomie. Nu maar hopen dat de heidenen zich laten bekeren.

  Verrijking
  De Houtloods - pas sinds mei open - ‘zet culinair Tilburg op z’n kop’ stelt online magazine Wijnspijs. Chefkok is Tilburger Nik Tonglet. Hij liep stage bij The Fat Duck en deed werkervaring op bij Noma in Kopenhagen (dat is de crème de la crème van de restaurantwereld).

  Het is een verrijking voor de stad die kan bogen op een aantal goede restaurants - volgens de restaurantgidsen zijn dat Hofstede de Blaak, L’Olivo, Auberge du Bonheur en Taste! - maar in vergelijking met andere grote Brabantse steden nog door een culinaire woestenij doolt.

  Tranen
  De liefhebber die de afgelopen jaren de Atlas voor Gemeenten open sloeg, plengde tranen van verdriet. Aan de hand van de gerenommeerde restaurantgidsen - Michelin, GaultMillau en Lekker - werden de 50 grootste gemeenten met elkaar vergeleken. In 2010 stond Tilburg op een karige 42e plaats, in 2015 worstelde de stad zich één plaatsje naar boven.
  Daar moet de zesde stad van Nederland Sittard Geleen boven zich dulden (en in 2010 was dat godbetert Enschede).

  De andere Brabantse steden: Breda op plek 15 (23 in 2010), Den Bosch op 17 (13 in 2010) en Eindhoven op 10 (18 in 2010). Breda en Den Bosch hebben ieder een sterrestaurant, Eindhoven telt er drie.
  En Tilburg? Geen.

  Kerend tij
  Waar de stad in rap tempo formules (onbeperkt sushi, grote Italianen) en lunchcafés zag verschijnen, bleef het tot voor kort stil aan de top. Het wegvallen van met liefde bezongen restaurants als Sprakeloos en Da Paolo werd niet opgevangen.
  Maar met Monarh en de Houtloods lijkt het tij te keren, daarnaast moet er een toprestaurant aan de Bredaseweg verrijzen. Waar het vervallen rijksmonument Villa Vredelust wordt opgeknapt (al duurt het nog even).

  Abominabel
  Voormalig wethouder Joost Möller is blij met de ontwikkeling, hij ijverde er voor om meer toprestaurants in Tilburg te krijgen. "Toen ik net aantrad als wethouder (in 2008) kreeg ik de Atlas voor Gemeenten onder ogen, onze notering was abominabel", blikt hij terug. "En dat heeft invloed op het vestigingsklimaat. Ik hoorde van bijvoorbeeld de top van Interpolis dat ze maar in bij De Molen in Kaatsheuvel of in Oisterwijk gingen eten. Restaurants in Oisterwijk waren half gevuld met Tilburgers." 
  In Vredelust mocht in de eerste instantie geen restaurant worden gevestigd, in het missiehuis evenmin. "Daar hebben we verandering in gebracht."

  Inhaalslag
  „We zien nu een welkome inhaalslag”, zegt Ton Gimbrère van restaurant Auberge du Bonheur. „Je had heel lang geen nieuwkomers op het niveau van een Kok Verhoeven of ons, maar de economie trekt aan.” Hij ziet het niet als concurrentie: „De keuze wordt groter, dat is positief. Voor de Tilburger om in de stad te blijven, voor buitenstaanders om ons te bezoeken.”

  Of Tilburg zich ontworstelt aan de lage notering op de culinaire ladder? Wel als de keurders van Lekker, GaultMillau en Michelin de nieuwkomers al hebben opgemerkt. Dat lezen we in oktober en november als de gidsen verschijnen.