article
1.6355496
Do 8 sept: Vijf man, armen gespreid, kunnen met moeite een cirkel rond de stam van de mastodont vormen. De Hollandse linde, in de pastorietuin te Heikant, is de oudste en dikste boom van de stad.
Oudste én dikste boom van de stad
Do 8 sept: Vijf man, armen gespreid, kunnen met moeite een cirkel rond de stam van de mastodont vormen. De Hollandse linde, in de pastorietuin te Heikant, is de oudste en dikste boom van de stad.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/oudste-%C3%A9n-dikste-boom-van-de-stad-1.6355496
2016-09-08T08:42:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6356037.1473261111!image/image-6356037.JPG
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Oudste én dikste boom van de stad

Oudste én dikste boom van de stad

Foto's
4
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Harrie van den Berg bij de linde
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Hollandse linde
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Hollandse linde in het midden
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Hollandse linde
  Do 8 sept: Vijf man, armen gespreid, kunnen met moeite een cirkel rond de stam van de mastodont vormen. De Hollandse linde, in de pastorietuin te Heikant, is de oudste en dikste boom van de stad. 
  En gelukkig hebben de vrijwilligers bladblazers

  door Bas Vermeer

  De boom was al een 'vijftiger' toen de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog nog los moest barsten (om het in een historisch perspectief te plaatsen). Geschat wordt dat de boom rond 1720 werd geplant.

  Bladblazers
  Norbertijn Harrie van den Berg is trots op de blikvanger in de achtertuin van de kloosterorde. Al is het met een kleine kanttekening. "Zoveel bloesem en blad komt er vanaf en van dat plékspul, verschrikkelijk", glimlacht Van den Berg. "Gelukkig hebben we vrijwilligers hier die meehelpen met het opruimen." Even later voegt 'ie er aan toe: "En gelukkig hebben de vrijwilligers bladblazers."

  De boom staat niet in Stadsgezicht-territorium (de binnenstad), maar de nieuwsgierigheid was te groot. Zondagochtend viel de linde aan het Frater Paulussehof met een daverende klap ter aarde. De boom - vanbinnen helemaal rot -  werd een paar keer de 'oudste van de stad' genoemd, maar de gemeente liet dinsdag weten dat er nog een oudere boom in de stad staat. Waar de linde aan het Paulussehof uit 1835 stamde, is die in de pastorietuin een eeuw ouder. 

  Majestueus
  En een majestueus exemplaar is het, in de stam lijkt het alsof er meerdere bomen samen zijn geklonterd. Tal van vogelhokjes staan er in, plus een - hoe kan het ook anders - Mariabeeldje in een soort van natuurlijke nis. Van den Berg had wel een vermoeden dat het de oudste boom van de stad was, maar wist het niet zeker. 

  Edoch: de stad mag van geluk spreken dát de boom er nog staat, zo valt te lezen in het boek 'De mooiste bomen van Tilburg' van schrijver Han van Meegeren. Eind jaren '70 werd er een woning in de parochietuin gebouwd, maar die moest binnen 25 meter van de bestaande bebouwing komen te staan. Drie monumentale bomen - waaronder de linde - bleken in de weg te staan. 

  Omhakken
  "Hak die boom toch om", oordeelde de gemeente (zo schrijft Van Meegeren). De toekomstige bewoner vond het zonde en liet vervolgens een bijzondere woning ontwerpen: een gelijkvloerse woning met uitstekende kamers die precies tussen de bomen pasten. Om de bomen te behouden werd een gedeelte van het fundament zwevend gemaakt zodat de wortels van de linde de ruimte kregen om zich te ontwikkelen.

  Het mooist van al: uit metingen van de afgelopen decennia blijkt dat de linde nog steeds zo'n anderhalve centimeter per jaar in omtrek toeneemt.

  ”geen afbeelding