article
1.6343264
Ma 5 sept: Het zou de oudste linde van de stad zijn geweest,de reusachtige linde die op de vroege zondagochtend aan het Frater Paulussehof omviel.
'Oudste linde' valt om: 'Alsof er een vliegtuig neerstortte'
Ma 5 sept: Het zou de oudste linde van de stad zijn geweest,de reusachtige linde die op de vroege zondagochtend aan het Frater Paulussehof omviel.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/oudste-linde-valt-om-alsof-er-een-vliegtuig-neerstortte-1.6343264
2016-09-05T08:57:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6343410.1473065590!image/image-6343410.jpg
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / 'Oudste linde' valt om: 'Alsof er een vliegtuig neerstortte'

'Oudste linde' valt om: 'Alsof er een vliegtuig neerstortte'

Foto's
4
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Schade in de buurt. Foto Arthur Robbesom
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De gesneuvelde linde
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De schade op maandagochtend
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De gesneuvelde linde
  Ma 5 sept: Het zou de oudste linde van de stad zijn geweest,de reusachtige linde die op de vroege zondagochtend aan het Frater Paulussehof omviel.
  Heel veel mensen hebben geluk gehad

  door Bas Vermeer

  ,,Hij viel gelukkig de goede kant op, anders had 'ie de flat geraakt", zegt één van de mannen die op maandagochtend bezig is met het verwijderen van de boom. De omvallende boom liet muurtjes sneuvelen, een in de buurt geparkeerd busje raakte beschadigd. De dikke stronk is vanbinnen helemaal rot. "Er was nog maar een gezond randje over."

  'Laakbaar'
  Volgens Nieuwlandstraat-bewoner Arthur Robbesom gaat het om de oudste linde van Tilburg, die ook op de monumentenlijst staat. Volgens Robbesom was de boom zwaarder dan de oude linde op de Heuvel, hij woog twintig ton. Er zou 'laakbaar gehandeld' zijn door de gemeente. Zes jaar geleden zou er voor het laatst onderhoud zijn gepleegd, dat had elk jaar gemoeten. 

  Monumenten
  ,,Heel veel mensen hebben geluk gehad, de boom is gevallen op een plek waar normaal kinderen spelen", zegt Joost Heijthuijsen. De boom viel rakelings langs het huisje waar hij woont. "De boom had zeker een diameter van 2 meter, was hoger dan een flat van 5 verdiepingen. Heel de buurt schrok wakker, mensen dachten dat er een vliegtuig neerstortte, hoorde ik later."
   
  Moet de gemeente niet op dit soort bomen letten?, vraagt hij zich af. ,,Ik kon zien dat hij totaal verrot was van binnen. De schade die nalatig onderhoud met zich mee bracht is niet alleen materieel. Dit soort bomen zijn monumenten. Vooral in een grauwe stad in Tilburg."

  Oudste?
  Staat de boom op gemeentelijke grond? Bram van Beurden, voorzitter Stichting Stadsbomen, durft het niet met zekerheid te zeggen. ,,Elke boom gaat vroeg of laat neer, de gemeente houdt de laatste jaren op zich goed bij welke bomen er slecht aan toe zijn. Vandaar dat er ook zoveel preventief wordt verwijderd, tot ergernis van veel Tilburgers." Of het daadwerkelijk de oudste linde van de stad was, durft hij niet te zeggen. ,,Aan De Schans staat nog een dikkere linde, dus het zal er om spannen."
   
  De gemeente is maandagmorgen om een reactie gevraagd, update volgt.

  Gemeentegrond
  Bij de gemeente kan men nog niet vertellen of de boom op de lijst van niet-vitale bomen staat en of het om gemeentegrond gaat. Dat wordt nog uitgezocht. „Maar dat is even wat uitzoekwerk als je bijna 90.000 bomen in het openbaar gebied beheert”, aldus een woordvoerder.
   
  Update 10.34 uur, 7 sept: 
  De linde is dit voorjaar bij een inspectie 'door een gecertificeerd bedrijf' als 'voldoende vitaal' beoordeeld. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. De boom, gemeentelijk eigendom, zou volgens het bedrijf wel gesnoeid en verankerd moeten worden. Die maatregelen stonden al ingepland voor 19 september.

  Volgens de zegsman is er de afgelopen jaren wel degelijk verschillend onderhoudswerk aan de boom uitgevoerd. De linde was niet de oudste van Tilburg. Die staat aan De Schans in Noord en dateert van 1750