article
1.6568893
Ma 24 okt: ‘Onbegrijpelijk’, zo noemt een groep omwonenden het plan voor de bouw van De Koopvaardij aan de Piushaven. Het appartementencomplex moet vanaf begin 2018 ‘de haven met het stadshart verbinden’.
Plan bouw Koopvaardij is 'onbegrijpelijk' volgens omwonenden
Ma 24 okt: ‘Onbegrijpelijk’, zo noemt een groep omwonenden het plan voor de bouw van De Koopvaardij aan de Piushaven. Het appartementencomplex moet vanaf begin 2018 ‘de haven met het stadshart verbinden’.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/plan-bouw-koopvaardij-is-onbegrijpelijk-volgens-omwonenden-1.6568893
2016-10-24T17:33:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6454526.1475062650!image/image-6454526.JPG
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Plan bouw Koopvaardij is 'onbegrijpelijk' volgens omwonenden

Plan bouw Koopvaardij is 'onbegrijpelijk' volgens omwonenden

Foto's
3
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Impressie van het nieuwe appartementencomplex.
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Een impressie van de Koopvaardij.
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Maquette van het project.
    Ma 24 okt: ‘Onbegrijpelijk’, zo noemt een groep omwonenden het plan voor de bouw van De Koopvaardij aan de Piushaven. Het appartementencomplex moet vanaf begin 2018 ‘de haven met het stadshart verbinden’.
    En dat parkeren op de begane grond gaat voor stank- en geluidsoverlast zorgen

    door Bas Vermeer

    De bewoners protesteren niet eens zozeer omdat het complex 26 meter hoog wordt - al is men daar ook niet heel blij mee - maar meer vanwege wat er tussen de hoogbouw en hun achtertuinen komt te liggen (hier rechtsonder te zien).

    'Weggemoffeld'
    „Daar worden sociale huurwoningen in een vleugel weggemoffeld”, vertelt Nick Noorman (34), die sinds twee jaar in de Clercxstraat woont. Hij vertegenwoordigt een groep van 22 bewoners.

    Pal naast de achtertuin van Noorman komt de vleugel te staan. Met op de begane grond parkeerplaatsen, daar bovenop - op de eerste etage - een openbare tuin en om het geheel een 4,5 meter hoge muur heen. „Vanuit die tuin kunnen de mensen straks zo in de achtertuinen kijken. En je breekt hier makkelijker in.”

    Ook de toekomstige horeca-invulling met flink terras wordt met argusogen bekeken. Er is angst voor meer lawaai. De bewoners vrezen daarnaast voor een flink afname van het aantal zonuren. 

    ‘Mes in de rug’
    Voor bewoner John Heijmans (56) voelt het ‘als een mes in de rug’. Hij werd geboren en is getogen in de Clercxstraat, zijn vrouw in de naastgelegen Barkstraat waar het tweetal nu nog steeds woont. „We hebben er als omwonenden voor gezorgd dat de haven niet door de gemeente werd gedempt, nu krijgen de bewoners van de halve Clerkxstraat en de hele Barkstraat dit koud op het dak.”

    Volgens hem wordt het een dierentuin. „Aapjes kijken. Wij kunnen straks aan de achterkant alle dagen onze woningen dichthouden, niks meer in de tuin doen. En dat parkeren op de begane grond gaat voor stank- en geluidsoverlast zorgen.” 

    Raad van State
    De bewoners willen het desnoods tot de Raad van State uitvechten. Volgens hen kwamen ze vorige week tijdens de informatiebijeenkomst van de gemeente voor een voldongen feit te staan. „Ja we mogen nog meedenken. Over de soort bomen die er straks komt te staan zeker. Daar nemen we geen genoegen mee.”