article
1.6469231
Vrij 30 sept: Beesten zijn het, de Hall of Famers in de Spoorzone. In een paar dagen tijd stampen ze een majestueuze skatebaan uit de grond die de gehele vloer van de Koepelhal bedekt.
Skateboardstad Tilburg in drie portretten: 'NK winnen? Alleen als álles meezit'
Vrij 30 sept: Beesten zijn het, de Hall of Famers in de Spoorzone. In een paar dagen tijd stampen ze een majestueuze skatebaan uit de grond die de gehele vloer van de Koepelhal bedekt.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/skateboardstad-tilburg-in-drie-portretten-nk-winnen-alleen-als-%C3%A1lles-meezit-1.6469231
2016-09-30T08:40:40+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6469118.1475223148!image/image-6469118.JPG
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg,tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Skateboardstad Tilburg in drie portretten: 'NK winnen? Alleen als álles meezit'

Skateboardstad Tilburg in drie portretten: 'NK winnen? Alleen als álles meezit'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Magic in de Spoorzone. Foto Jan van Eijndhoven
  Vrij 30 sept: Beesten zijn het, de Hall of Famers in de Spoorzone. In een paar dagen tijd stampen ze een majestueuze skatebaan uit de grond die de gehele vloer van de Koepelhal bedekt.
  Ben je een uur bezig, veel aan het vallen, en dan opeens landt je de truc

  door Bas Vermeer

  Ja, op nog geen vijf minuten lopen is er al een skatepark. Maar als je de eer hebt om het Nederlands Kampioenschap Skateboarden te mogen houden, pak je uit.

  Het is een unieke prestatie: want nog nooit eerder werd er voor het NK Skateboarden - sinds deze zomer een Olympische Sport - een tijdelijke baan aangelegd.
  Sportief ook: zo is er geen thuisvoordeel voor de lokale skaters.

  Afijn, mooi gelegenheid om 'skateboardstad' Tilburg in kaart te brengen, in drie portretten. (En meer over het NK leest u in deze blog).

  ”geen afbeelding

  Het hele weekeinde staat ze in de Koepelhal: misschien steekt Amber Beerens (15) er nog iets van op. Want 'iets nieuws landen', dat is het mooiste aan de sport, aldus de Tilburgse. Voor de leek: landen, dat is als het slaagt. "Ben je een uur bezig, veel aan het vallen, en dan opeens landt je de truc."
  Beerens is pas drie jaar aan het skateboarden toch wordt de plank waar ze op rijdt al gesponsord door SpookRider. Of ze zo goed is? Ze lacht, ietwat verlegen. "Denk het."Een hele eer? Ze knikt. Amber nam eerst een jaar skateboardles, om de basis te leren. Sindsdien trekt ze er op eigen houtje op uit. "Nu leer ik de trucs van vrienden of je kijkt een filmpje op YouTube."

  ”geen afbeelding


  Aan zo'n 27 jaar skateboarden heeft Tilburger Hans Daniel van Dorssen (39) aardig wat 'oorlogswonden' overgehouden. Een enkel die snel opzwelt, geheelde botbreuken, etc. etc.
  Erg? "Een milde opoffering, het heeft me zo veel gebracht", klinkt het zonder een spoortje twijfel.
  Van Dorssen werd Nederlands kampioen, nam aan wedstrijden over de hele wereld deel, ontmoette gelijkgestemden en nu, hier in de Koepelhal, staat 'ie een prachtige baan voor het NK Skateboarden op te bouwen. "Gaaf hé."
  Of hijzelf deelneemt? De 39-jarige lacht: "Nee, het niveau is zo ontzettend gestegen. Twee dagen met de jonge garde hier op de baan? Dat trek ik niet meer."

  ”geen afbeelding

  Praten over skateboarden? Je ziet het in zijn blik: 'journalist met al die rare vragen'.
  Fotootje dan? Kijk, daar leeft 'ie van op. Naast de Hall of Fame versleept Magic van Heeswijk (16) een vuilcontainer om er vervolgens met skateboard en al overheen te scheren. Hij vertelt het zelf niet: maar de Tilburger is sinds september de Nederlands Kampioen Skateboarden bij de junioren. Of hij dit weekeinde bij het NK in Tilburg een kans maakt?
  "Alleen als álles meezit."