article
1.4658391
Vr 5 dec: 'Ingetogen', 'niet uitgesproken', 'zeker niet lelijk'. Vraag mensen naar hun mening over het nieuwe gebouw van de UWV in de Spoorzone en de uitspraken zijn direct en uiteenlopend. "Ik had liever een park gezien", zegt Richard Rijken, bewoner van zorgcentrum Joannes Zwijsen.
Spoorzone: blokkendoos of blikvanger?
Vr 5 dec: 'Ingetogen', 'niet uitgesproken', 'zeker niet lelijk'. Vraag mensen naar hun mening over het nieuwe gebouw van de UWV in de Spoorzone en de uitspraken zijn direct en uiteenlopend. "Ik had liever een park gezien", zegt Richard Rijken, bewoner van zorgcentrum Joannes Zwijsen.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/spoorzone-blokkendoos-of-blikvanger-1.4658391
2014-12-05T10:00:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.4658392.1417711379!image/image-4658392.JPG
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg,Lokaal Thema BD,UVW,Stadsgezicht,architectuur,hermes
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Spoorzone: blokkendoos of blikvanger?

Spoorzone: blokkendoos of blikvanger?

Foto's
2
Reacties
Reageer
    Vr 5 dec: 'Ingetogen', 'niet uitgesproken', 'zeker niet lelijk'. Vraag mensen naar hun mening over het nieuwe gebouw van de UWV in de Spoorzone en de uitspraken zijn direct en uiteenlopend. "Ik had liever een park gezien", zegt Richard Rijken, bewoner van zorgcentrum Joannes Zwijsen.
    Niet zo spraakmakens als het nieuwe station van Rotterdam, maar wel een icoon

    door Joost Goutziers

    Voor een uitgesproken mening is het zinvol om binnen te stappen bij Autoshop De Tijger, de overbuurman. Daar staat Roy van der Wens achter de balie. Hij studeerde fotografie in Rotterdam en heeft kijk op architectuur.

    "Het is goed om hier de hoogte in te gaan, maar ik vind het gebouw kil en niet welkom. Zelf ben ik juist het oude gebouw van de UWV gaan waarderen. Architectuur moet contrasterend of complementair zijn. Dat is bij deze nieuwbouw in beide niet het geval. De architect vindt het sculpturaal? Ja, alles is relatief. Het gebouw verspringt, dat is speels, maar van mij mag het gewaagder. Rotterdam is geweldig, daar is de architectuur sprekend."

    Uitnodigend
    Inga de Bruijn (locatiesecretaresse) en Walter Ceelen (manager zorg) van Joannes Zwijsen zijn met elkaar in gesprek over de uitstraling van de nieuwe buren. "Het is licht en uitnodigend", zegt De Bruijn. "We zaten hier lange tijd tegen ouwe meuk aan te kijken. Het misstaat niet, maar het had spannender gekund."

    Haar collega Ceelen: "Het gebouw verspringt, het is geen rechte blok. Daardoor maakt het verbinding met de weg. Maar het is opnieuw een blokkendoos."

    Jan Heerkens passeert het gebouw en geeft zijn visie:"Ik vind het een aardig gezicht, het is niet strak van lijn. Voor mij is het beneden te open. Als je er straks aan voorbijloopt, kijk je steeds tegen de benen van het personeel aan. Maar in het zorgcentrum is niet iedereen blij met het gebouw. Zeker de mensen op de gesloten afdeling. Die zagen voorheen nog de treinen passeren. Als je niet weg kunt, is dat een prettige afleiding."

    Park
    Richard Rijken woont in het zorgcentrum en zit in een elektrische rolstoel. "Nee, ik vind het niets. Ik had liever een park voor de deur gehad. Daar had ik dan naar toe gekund."

    De roep om minder saaie blokkendozen in de binnenstad - dat leeft - krijgt steun van architect Wouter Thijssen. Hij ontwierp het nieuwe gebouw van de UWV en vertelt over zijn uitgangspunten: "Dit gebouw is open en transparant. In de nabijheid is te veel gebouwd dat niet in overeenstemming is met de maat van de stad."

    Kop van Danzig
    ​Wouter Thijssen kent de stad Tilburg. Voordat hij architect werd studeerde hij econometrie op de Universiteit. Nu werkt hij voor MVSA Architecten en ontwierp onder meer het nieuwe station in Rotterdam en de Kop van Danzig in Amsterdam. Zo spraakmakend is het nieuwe kantoor van UWV niet, maar een icoon is het wel, zegt Thijssen over zijn werk.

    "Dit is de eerste stap in de revitalisatie van de Spoorzone en richtinggevend voor de toekomst. De gemeente wilde dat er iets spraakmakends zou komen, dat is cruciaal. Economisch gaat het niet voor de wind en dit gebouw moet andere investeerders over de streep trekken. Achter het UWV-gebouw komen nog vier gebouwen die hoger zullen zijn."

    Treinreizigers
    "Mijn gebouw is aan de voorzijde drie lagen hoog en sluit aan op de omgeving. Het is een atonoom ontwerp, ik heb geen rekening gehouden met de andere architectuur in de omgeving. Woonzorgcentrum Joannes Zwijsen is er erg gesloten. En die parkeergarage, ja mensen kijken tegen een lelijke achterkant aan. Ook treinreizigers en het is toch de entree van de stad, niet waar. De gemeente weet dat ik daar zo over denk. Er komt nu groen tussen het UWV-gebouw en het spoor."

    Zijn ontwerp noemt Thijssen vriendelijk en transparant met een vloeiende overgang van laag naar hoog. De wanden zijn van prefab-beton en tonen volgens Thijssen met de vele ramen die naar binnen vallen een 'sculpturale architectuur'.

    De begane grond is een aaneenschakeling van glazen wanden. "Het gebouw moet uitnodigen, mensen over de streep trekken. Daar heb ik veel gesprekken over gevoerd. In de omgeving van de Spoorzone zijn te veel gebouwen die niet aansluiten op het maaiveld. Daar bedoel ik de plinten mee. Die zijn vanuit de openbare ruimte niet uitnodigend genoeg. Dat moet dit nieuwe gebouw wel zijn."

    de peiling

    Nieuw gebouw UWV in Tilburg nodigt uit tot bezoek

    Reageer op deze peiling

    Toon resultaten