article
1.6418585
Do 22 sept: „As gè wil dè ik Tilburgs praot, doe'k dè. Meepesaant.” Hind Hakki toont haar brede lach. Samen met de energieke ogen daarboven - en een bos krullend haar dat alle kanten op springt - een feestje op klaarlichte dag.
Stadsportret: Hind Hakki, verre oorden met Tilburgse ankers
Do 22 sept: „As gè wil dè ik Tilburgs praot, doe'k dè. Meepesaant.” Hind Hakki toont haar brede lach. Samen met de energieke ogen daarboven - en een bos krullend haar dat alle kanten op springt - een feestje op klaarlichte dag.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/stadsportret-hind-hakki-verre-oorden-met-tilburgse-ankers-1.6418585
2016-09-22T08:32:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6418617.1474378179!image/image-6418617.JPG
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg,tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Stadsportret: Hind Hakki, verre oorden met Tilburgse ankers

Stadsportret: Hind Hakki, verre oorden met Tilburgse ankers

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Hind Hakki. Foto Jan van Eijndhoven
  Do 22 sept: „As gè wil dè ik Tilburgs praot, doe'k dè. Meepesaant.” Hind Hakki toont haar brede lach. Samen met de energieke ogen daarboven - en een bos krullend haar dat alle kanten op springt - een feestje op klaarlichte dag.
  Toen ik de beat voor het eerst hoorde, dacht ik meteen 'dit gaat over mijn stad'

  door Bas Vermeer

  Dan zonder dat perfect Tilburgse ‘geknauw’: „Ge bent een echte Tilburger of niet hé.” Het loopt bijna tegen het eind van het interview. Hakki praat als een waterval, Nederlands waar flarden Engels in opduiken.

  Pay the bills, als ze vertelt hoe moeilijk het is om als artiest haar hoofd boven water te houden. I know my worth, als ze zegt dat ze het heeft verdiend om bij Poppodium 013 op de planken te staan.

  Arabisch maakt eveneens deel uit van haar vocabulaire, het is de taal die bij haar Marokkaanse roots hoort.

  Startschot
  Zo veeltalig als ze is, is ook haar werk. In het Poppodium staat de 34-jarige vrijdag op de planken tijdens de presentatie van haar single met de naam 013. Tegelijkertijd is dat het startschot voor de productie van haar debuutalbum International. Een album waarop Hakki haar mix van hiphop soul, R&B, reggae (met Arabische invloeden) wil vermengen met muziek van geestverwanten uit onder andere Jamaica, Marokko en Frankrijk.

  „Mijn muziek is een afspiegeling van wie ik ben”, vertelt ze. „Het is internationaal, zo voel ik me ook. Als ik zing, in de flow zit, en er floept een Arabische metafoor uit dan laat ik dat er in.”

  Hakki mag dan verre oorden in zich meedragen, in Tilburg ligt ze verankerd. Haar ouders kwamen in 1972 als gastarbeiders naar Nederland. Ze groeide op in Stokhasselt, woont nu in de Oerlesestraat en haar ‘leven in vrije tijd’ speelt zich aan de Oude Markt af. „Lekkere tapas eten of even zitten bij Anvers.”

  'Eggie'
  Niet dat ze, in de aanloop naar de singlepresentatie, nog vrije tijd heeft. „Het is allemaal nieuw. Vroeger ondersteunde de Rockacademie mij, was het zo simpel als een nummertje online zetten. Op Soundcloud of YouTube bijvoorbeeld. Nu is het echt.” Ze lacht: „Voor het echie, weetjewel.” 

  Vanmorgen zat ze nog bij de distributeur en deze dagen zijn er duizendeneen dingen te regelen. Deals maken, zorgen dat ze wordt geboekt. „Ik zit hier nu wel jofel met jou, maar ik weet niet hoe ik me voel. Dizzy, alsof ik moet kotsen.”

  Ze teert op een vakantie bij een Spaanse berg een paar weken geleden. ‘Rustig blijven ademhalen, berg, berg, berg’ denkt ze als de stress weer toeslaat. Met een glimlach: „Als ik niet weg was geweest, lag ik nu in duizend stukken.”

  De spanning is begrijpelijk: het is haar droom internationaal door te breken. En ze ziet ‘International’ als dé kans.

  Zalige dagen
  Vanaf kleins af aan was ze al aan het zingen, altijd vooraan, ‘altijd in the picture’. In Noord werd ze vaste presentatrice van het streetlife-podium, waar ze ook optrad. Na haar opleiding aan het mbo wilde ze eigenlijk naar Rotterdam verkassen. „De Rockacademie leek me te hoog gegrepen. Hbo, dat was niet voor mij weggelegd, zat in mijn hoofd.”

  Ze doorstond de auditie met glans. Een zalige tijd brak aan: geen regels, muziek maken die ze gewoon ‘dope’ vond. Ze lacht: „Toen zat ik niet met dit nerveuze gevoel.” Double H, noemde ze zich. „De rappers van The Hill (vernoemd naar hangplek De Heuvel - BV.) waar ik toen mee hing hadden allemaal van die namen. Sneaky G, Deflex. Maar ik ben die naam wel ontgroeid, meer volwassen geworden.”

  013
  Hakki staat aan de vooravond van haar meest volwassen stap tot dusver. De single wordt vrijdag gepresenteerd, daarna schiet ook de clip op YouTube online. En staat Tilburg meteen mooi op de kaart: de clip werd onder meer opgenomen op de kermis, bij het viaduct van de Ringbaan West (met de moskee op de achtergrond), tijdens hiphopfestival Woo Hah en in Noord.

  "Het lied begint met 'born and raised in the city of Tilburg'. En dat is ook gewoon een feit. Toen ik de beat voor het eerst hoorde, dacht ik meteen 'dit gaat over mijn stad'."

  Godzijdank laat ze zich door de flow leiden, niet de taal. Want  'winkelen in de Heuvelstraat' bekt lang niet zo lekker als 'shopping in Hillstreet'.

  Vooral niet als Hakki het zingt.