article
1.6401979
Za 17 sept: "Gaaf ding, zelfgemaakt?" "Ja joh." En als Adje Janssens wat tijd kan missen, voegt de 24-jarige er nog een paar andere fabels aan toe. Dat 'ie aan de Technische Universiteit studeert ofzo.
Stadsportret: Onewheel Adje
Za 17 sept: "Gaaf ding, zelfgemaakt?" "Ja joh." En als Adje Janssens wat tijd kan missen, voegt de 24-jarige er nog een paar andere fabels aan toe. Dat 'ie aan de Technische Universiteit studeert ofzo.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/stadsportret-onewheel-adje-1.6401979
2016-09-17T08:55:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6402680.1474029347!image/image-6402680.JPG
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Stadsportret: Onewheel Adje

Stadsportret: Onewheel Adje

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Onewheel Adje
  Za 17 sept: "Gaaf ding, zelfgemaakt?" "Ja joh." En als Adje Janssens wat tijd kan missen, voegt de 24-jarige er nog een paar andere fabels aan toe. Dat 'ie aan de Technische Universiteit studeert ofzo. 
  Eyes up here ladies

  door Bas Vermeer

  Het is kwats, maar de Tilburger krijgt zoveel vragen over zijn voertuig - een zelfrijdende plank met in het midden een dik wiel - dat het onderhand saai is om elke keer hetzelfde verhaal af te steken. Daarnaast: Adje - type relaxte kerel - lacht graag. En snel.

  Snelheid
  De waarheid? Adje trekt sinds een maand of drie door de stad op een elektronisch Onewheel, geïmporteerd uit Californië. "Het ziet er ietwat shabby uit omdat je ze buiten gebruikt en het tegen een stootje moet kunnen."

  Het is een puik stukje techniek: het wiel (zo noemen we het maar even) kan bijna een snelheid van 30 kilometer per uur bereiken. En dat is - hij demonstreert het even in het Wilhelminapark - verrassend snel. 

  "Je kunt er 8 kilometer mee rijden en dan moet je weer opladen, maar dat is binnen 20 minuten gebeurd." Het is gebaseerd op snowboarden, vertelt de Onewheeler. Bij hem roept het vooral een wakeboard-gevoel op. Dat deed 'ie vroeger vaak, maar alle twee zijn nieren zijn er mee opgehouden. En met de katheter - nodige voor de dialyse drie keer per week - mag Janssens het water niet in. 

  Nier
  Vandaar het Onewheel: wakeboarden maar dan over straat. Daarnaast vraagt zo rondscheuren minder energie dan fietsen, deze dagen is hij al snel moe. Het spelen in bandjes staat op een laag pitje, de studie aan de Rockacademie ligt om die reden stil. Al werkt 'ie nog wel als vrijwilliger bij Muziekids in het ziekenhuis. "Maar maak er geen zielig verhaal van hé? Dat is het niet."

  Daarbij: recent werd een nier van zijn oom goedgekeurd voor transplantatie. Spannend? Hij grijnst: "Joh, laat maar komen." 

  Staren
  Grappig dat bij een demonstratie in het Wilhelminapark al alle ogen op hem zijn gericht. 'Eyes up here ladies', gebaart Adje met twee vingers naar zijn hoofd als vrouwen te lang naar zijn wiel staren. Hij lacht: "Onbeleefd zeg."

  Hij hoopt dat in de toekomst er nog een paar 'Onewheelers' in de stad opduiken. "Volgens mij zijn er in Brabant verder geen. Het zou leuk zijn om met meer mensen met zo'n ding op te trekken." 

  Tip voor de toekomstige gebruikers: in Californië bestellen, niet in China. "Mijn neef deed dat, die kon er twee over laten komen. Ze zijn allebei kapot." De kosten van de zijne: 1500 euro. "Vrij fors ja, andere mensen hebben dat voor een auto of laptop over, maar ik heb hier superveel plezier van."