article
1.6333844
Vrij 9 sept: Met ferme tred banjert Harrie Verkerk het terras van RAW op. Rijzige gestalte, het grijze haar wappert fier in het zomerbriesje, gezonde blos op zijn robuuste kop. Zo te zien doet het NachtburgeNEEster-schap hem goed.
Tilburgse NachtburgeNEEster blikt terug op eerste half jaar
Vrij 9 sept: Met ferme tred banjert Harrie Verkerk het terras van RAW op. Rijzige gestalte, het grijze haar wappert fier in het zomerbriesje, gezonde blos op zijn robuuste kop. Zo te zien doet het NachtburgeNEEster-schap hem goed.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/tilburgse-nachtburgeneester-blikt-terug-op-eerste-half-jaar-1.6333844
2016-09-09T08:43:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.5558184.1473407881!image/image-5558184.jpeg
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg,tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Tilburgse NachtburgeNEEster blikt terug op eerste half jaar

Tilburgse NachtburgeNEEster blikt terug op eerste half jaar

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Harrie Verkerk (op links) tijdens de verkiezingen. Archieffoto Joris Buijs/BeeldWerkt
  Vrij 9 sept: Met ferme tred banjert Harrie Verkerk het terras van RAW op. Rijzige gestalte, het grijze haar wappert fier in het zomerbriesje, gezonde blos op zijn robuuste kop. Zo te zien doet het NachtburgeNEEster-schap hem goed. 
  Als er nieuwe verkiezingen komen, stel ik me weer herkiesbaar

  door Bas Vermeer

  Burgemeesters als Louis Israël, Troy Titane, Cees van Raak, Zeus Hoenderop en Godelieve Engbersen regeerden de afgelopen jaren over de nachtelijke stad. Harrie Verkerk besloot het over een andere boeg te gooien: tijdens de Nachtburgemeester-verkiezing stelde hij zich als NachtburgeNEEster verkiesbaar.  

  "De Tilburgse nacht heeft geen benoemde of gekozen nachtburgemeester nodig", sprak Verkerk in zijn verkiezingsrede. "Tilburgse nachten zijn beter af zonder. Jules Deelder, Rockin' Louis, dat waren en zijn voor mij nachtburgemeesters. Zij waren dat door wat ze voor de stad deden. Niet doordat ze tot Nachtburgemeester waren verkozen." Hij beloofde dan ook 'niks'. "Met de garantie dat ik me eraan zal houden."

  Tijd om met hem terug te blikken op het afgelopen half jaar, of om preciezer te zijn: de afgelopen acht maanden. Welke obstakels trof hij op zijn pad? Hoe vulde hij het NachtburgeNEEster-schap in? 

  Verkerk nipt van zijn thee. Hij is net terug van optredens in België en vertrekt binnenkort naar Italië.

  Je bent bekend van het straattheater met De Stijle, Want en je stond - met anderen - aan de wieg van de Parade. Inmiddels ben je al acht maanden NachtburgeNEEster. Wat heb je allemaal gedaan? 
  "Niks."

  Oké, bedankt voor het interview. 

  "Nu ja, we hebben één dingetje onder het vaandel van het NachtburgeNEEster-schap wíllen doen."

  Godver Harrie....
  "Ja maar dat is mislukt. Ton Krist - mijn mede-nachtburgeNEEster - en ik adopteerden een avond rond Zwarte Boebus, het bier dat ter nagedachtenis van Albert Siebelink werd gebrouwen. Toen dachten we: 'oh, dat kunnen we wel onder het NachtburgeNEEster-vaandel scharen'." Hij lacht: "Maar het bier bleek zuur, de avond ging niet door. Dat ene dingetje is dus mislukt."

  Verkerk zegt zijn les geleerd te hebben, hij belooft beterschap. De komende 16 maanden zal er helemaal niks gebeuren onder zijn leiding, verzekert hij. Nu echt. "En ik heb een nieuwtje voor je: áls er nieuwe verkiezingen komen, stel ik me herkiesbaar."