article
1.6376776
Zo 11 sept: Hysterisch horecapersoneel, wankelende dienbladen en honderden verspilde biertjes: de Tilburgse Open Oberrun op de Korte Heuvel is terug van weggeweest. Na twintig jaar afwezigheid werd het horeca-cultfeest vanmiddag opnieuw uitgevonden.
Tilburgse oberrun 2016: hilarisch horecafeestje in ere hersteld
Zo 11 sept: Hysterisch horecapersoneel, wankelende dienbladen en honderden verspilde biertjes: de Tilburgse Open Oberrun op de Korte Heuvel is terug van weggeweest. Na twintig jaar afwezigheid werd het horeca-cultfeest vanmiddag opnieuw uitgevonden.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/tilburgse-oberrun-2016-hilarisch-horecafeestje-in-ere-hersteld-1.6376776
2016-09-11T18:10:47+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6376850.1473617400!image/image-6376850.jpg
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Tilburgse oberrun 2016: hilarisch horecafeestje in ere hersteld

Tilburgse oberrun 2016: hilarisch horecafeestje in ere hersteld

Foto's
6
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      De Tilburgse oberrun.
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      De Tilburgse oberrun.
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      De Tilburgse oberrun.
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      De Tilburgse oberrun.
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      De Tilburgse oberrun.
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      De Tilburgse oberrun.
      Fotograaf
    Zo 11 sept: Hysterisch horecapersoneel, wankelende dienbladen en honderden verspilde biertjes: de Tilburgse Open Oberrun op de Korte Heuvel is terug van weggeweest. Na twintig jaar afwezigheid werd het horeca-cultfeest vanmiddag opnieuw uitgevonden.
    Het zou leuk zijn als de oberrun volgend jaar ook op het Piusplein te vinden is

    door Niek Willems

    Voorbijgangers kijken vreemd om zich heen als ze tijdens de oberrun over de Korte Heuvel wandelen. Er zijn verschillende onderdelen, zoals een tapcontest, een ijsblokjesgooiwedstrijd en een hindernisbaan: het team dat de meeste liters bier naar de finish kan brengen, is de winnaar.

    Vroeger was de oberrun een begrip in Tilburg. De laatste editie werd gehouden in 1997. Toen deden er 23 teams mee. ,,Het moet een gezonde concurrentiestrijd worden, maar het zou leuk zijn als de teams ook gezellig met elkaar kletsen", zegt medeorganisator Martijn van Son. ,,We zaten met de organisatie een biertje te drinken op het terras. We wilden iets leuks organiseren op de Korte Heuvel. Uiteindelijk kwamen we op het idee om de oberrun weer nieuw leven in te blazen."

    Competitief
    Dit jaar hebben tien horecazaken zich opgegeven. De middag valt in goede aarde. Er wordt aangemoedigd, geschreeuwd, gedanst en gezopen. Hier en daar valt een deelnemer op de grond en laat zijn dienblad vallen. ,,Ik juich dit soort initiatieven alleen maar toe", zegt Bart van Hout van Café Bolle. ,,Er hangt een leuk competitiesfeertje en iedereen kent elkaar." Een klein tipje aan de organisatie: ,,Het zou leuk zijn als de oberrun volgend jaar ook op het Piusplein te vinden is."

    Beste biertje
    De barman heeft zojuist meegedaan aan de tapwedstrijd. ,,Het ging wel lekker", zegt-ie vol zelfvertrouwen. ,,Spannend? Nee, het is mijn werk, hè?" Twee juryleden bepalen wie het beste biertje kan tappen. De leek ziet misschien nauwelijks verschil, maar jurylid Albert Schuermans wel. ,,Er zijn een paar regels waar ze zich aan moeten houden. De deelnemers mogen bijvoorbeeld geen bier doorpakken, maar per glas tappen. En ze moeten de gast begroeten en aankijken." Na een paar deelnemers staat de tafel vol met gevulde bierglazen. De jury krijgt ze niet weggetikt. Schuermans: ,,Daarom delen we ze uit aan de gasten. En zo nu en dan pak ik er zelf ook eentje."

    Waar moet een goede ober eigenlijk aan voldoen? Moeilijk te zeggen, als je het barman Van Hout vraagt. ,,Het is belangrijk dat je assertief bent. Gasten aankijken en een praatje maken wanneer het kan. Je bent wel het gezicht van de zaak. Je moet het gewoon in je hebben."

    Winnaar
    De winnaar van de Tilburgse oberrun is café Le Clochard. Op de tweede plek staat Stoffel en op de derde plek Bolle. Degene die het beste biertje kan tappen? Dat is Geertje Laurenssen van 't Elfde Gebod.

    Martijn van Son is tevreden over de Tilburgse Open Oberrun 2016. Volgend jaar weer? Jazeker, zegt-ie. ,,Het lijkt ons leuk als er dan nóg meer teams meedoen. Dit jaar hebben we veertig horecazaken uitgenodigd, dus we missen er dertig. We hopen dat iedereen enthousiast wordt van deze editie."