article
1.6332976
Ma 5 sept: Een kort doch krachtig scheldwoord klinkt op het terras naast 't Taphuys, het stadscafé-in-wording aan het Piusplein. Een ultrakort antwoord op de vraag: hoe vordert de verbouwing van één van de grootste horecapanden van de stad?
Van tapwand tot zytholoog: verbouwing Taphuys bijna afgerond
Ma 5 sept: Een kort doch krachtig scheldwoord klinkt op het terras naast 't Taphuys, het stadscafé-in-wording aan het Piusplein. Een ultrakort antwoord op de vraag: hoe vordert de verbouwing van één van de grootste horecapanden van de stad?
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/van-tapwand-tot-zytholoog-verbouwing-taphuys-bijna-afgerond-1.6332976
2016-09-05T12:52:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6334601.1472831280!image/image-6334601.JPG
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Van tapwand tot zytholoog: verbouwing Taphuys bijna afgerond

Van tapwand tot zytholoog: verbouwing Taphuys bijna afgerond

Foto's
3
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   't Taphuys-in-wording
  • Afbeelding
   Beschrijving
   't Taphuys-in-wording
  • Afbeelding
   Beschrijving
   't Taphuys-in-wording
  Ma 5 sept: Een kort doch krachtig scheldwoord klinkt op het terras naast 't Taphuys, het stadscafé-in-wording aan het Piusplein. Een ultrakort antwoord op de vraag: hoe vordert de verbouwing van één van de grootste horecapanden van de stad? 
  Ik krijg hier de vrije hand om met mijn vakgebied bezig te zijn

  door Bas Vermeer

  "Zo is het altijd", zegt Paul van Boxtel. "Een verbouwing die lekker loopt, bestaat niet."

  Ervaring heeft hij te over: als Van Boxtel verbouwt gaat het om panden die een tandje groter zijn dan de gemiddelde kroeg. Hij is de eigenaar van Café Philip aan de Korte Heuvel en - samen met Ribsfactory-ondernemer Martijn Lensing - de man achter danscafé Thomas, eetcafé Spijker en nu ook 't Taphuys.

  Maar als alle verbouwingen sowieso een nachtmerrie zijn en je in aanmerking neemt dat het dit keer wel meevalt... "Dan zijn we dus eigenlijk heel tevreden", klinkt het met een glimlach.

  Nieuw innerlijk
  Met nog twee weken te gaan voor de opening wordt er keihard gewerkt. Achter hem staat het terras er al bijna, daarboven torent 't Taphuys uit. Het beeldbepalende hoekpand - bekend van Cher en De Drie Gezusters - oogt als nieuw.

  Binnenin bevinden de ingrijpendste veranderingen zich: alsof het pand is uitgehold en van een nieuw innerlijk werd voorzien. Zelfs de bekende brede trap linksachterin is verdwenen.

  Achterin zijn de koks bezig met een Josper en Green Egg en op rechts staat de blikvanger: een 12 meter tellende tapwand. Met 27 bier- en 13 wijnkranen, bijna 5000 liter aan wijn en bier is er op aangesloten. Het zijn niet de enige tappunten: op de eerste etage is er een heel grote stamtafel met twee tappen. Een slokje proberen kan: via een pasjessysteem (het pasje hou je tegen een scherm boven de kraan) betaalt de borrelaar per centiliter. "Zo kun je zelf een proeverijtje doen, maar net waar je zin in hebt." 

  Zytholoog
  De dagelijkse leiding komt in handen van vinoloog Frank Cornelissen en van Pieter Meijers: hij is de facto bedrijfsleider en zytholoog. Dat klinkt als iets medisch, maar betekent zoveel als 'bier-sommelier' of 'bieroloog' (al bestaan die laatste twee termen niet). Meijers volgde twee jaar een opleiding in België ("Waar anders?") en zag zijn kans schoon toen hij van 't Taphuys hoorde. "Ik krijg hier de vrije hand om met mijn vakgebied bezig te zijn", zegt Meijers. Naast hem lacht Van Boxtel: "Bij zijn sollicitatie zei hij al 'gooi die stapel sollicitaties maar weg, je moet mij hebben'."  

  Dat bleek in ieder geval correct. 

  Uit de kranen stroomt straks zowel 'bier voor beginners' als onbekende en lokale brouwsels, vertelt Meijers. "Een mooie La Trappe naast een extreem Amerikaans biertje", zegt hij. Onder meer de Grimbergen Blanche en Punk Pale Ale maken tijdens de opening al deel uit van het 'tap-assortiment'. "In totaal hebben we straks meer dan 100 bieren en 50 wijnen."

  Vloek?
  Van Boxtel heeft het volste vertrouwen in het concept, sterker nog: een tweede vestiging in Arnhem staat al in de startblokken. "Hoe mooi is het als je met het pasje in verschillende steden terecht kunt?" Jazeker, ook aan een derde en vierde vestiging wordt al gedacht. Maar daar blijft het even bij: 'eerst dit'.

  En dat het hoekpand vervloekt zou zijn? Zoals wel eens in het nachtelijke roddelcircuit wordt geopperd (omdat onder meer Hello Italy/Parma zo snel omviel). De Taphuys-eigenaar slaakt een zucht. "Schei toch uit, als ik ergens een hekel aan heb... Denk eens verder terug. Aan Cher, hoe lang dat hier heeft gezeten. Of De Drie Gezusters, dat liep geweldig. Met de omzet van die twee zou ik zo willen ruilen."

  "Die vloek is onzin. Maar misschien hoor je deze dagen wel eens gevloek uit het gebouw." Hij lacht: "Vanwege de verbouwing."