article
1.6127260
Di 21 juni: Natuurlijk staan ze er aankomend weekeinde weer: de meer dan 150 artiesten, bands en groepen van 36 landen uit alle continenten. (Nu ja: op Antarctica na dan.) Maar dat is voor de bezoekers van het Tilburgse festival Mundial als vertrouwd. Waar de vernieuwing echt te vinden is? Op lokaal niveau.
Vierde editie Mundial in de Spoorzone: festival trekt de stad in
Di 21 juni: Natuurlijk staan ze er aankomend weekeinde weer: de meer dan 150 artiesten, bands en groepen van 36 landen uit alle continenten. (Nu ja: op Antarctica na dan.) Maar dat is voor de bezoekers van het Tilburgse festival Mundial als vertrouwd. Waar de vernieuwing echt te vinden is? Op lokaal niveau.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/vierde-editie-mundial-in-de-spoorzone-festival-trekt-de-stad-in-1.6127260
2016-06-21T17:37:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6127274.1466523312!image/image-6127274.jpg
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg,Mundial
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Vierde editie Mundial in de Spoorzone: festival trekt de stad in

Vierde editie Mundial in de Spoorzone: festival trekt de stad in

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De voorbereiding voor festival Mundial is in volle gang. Foto Jan van Eijndhoven
  Di 21 juni: Natuurlijk staan ze er aankomend weekeinde weer: de meer dan 150 artiesten, bands en groepen van 36 landen uit alle continenten. (Nu ja: op Antarctica na dan.) Maar dat is voor de bezoekers van het Tilburgse festival Mundial als vertrouwd. Waar de vernieuwing echt te vinden is? Op lokaal niveau.
  Nu hebben we twee grotere locaties voor optredens in de buitenlucht

  door Bas Vermeer

  Voor het vierde jaar zit het festival in de Spoorzone, aan het stadshart. En dat sijpelt door in de samenwerkingen. Een flink aantal Tilburgse namen doet de intrede bij het tweedaagse festival.

  Banden
  Zo wordt muziekpodium Paradox dit weekeinde de Ethiopische jazzclub Jazzamba Lounge, mag evenementen-organisator Soepel een feestje op het terrein bouwen en wordt de voormalige kleedruimte van de werknemers van de NS-werkplaats een Gin Gin-café. Alwaar organisator Ben Penn (echte naam Jeroen Opstelten) draait en programmeert. En op zaterdagavond is er een officiële afterparty bij café Studio.

  De banden van Mundial met het aangrenzende stadshart worden zo steeds sterker, vertelt creatief directeur Erwin Schellekens. Na de verhuizing van het Leijpark naar de Spoorzone – drie edities geleden – werd er al meteen met de Stadscamping samengewerkt. Museum De Pont volgde daarna (bezoekers van Mundial kunnen gratis het museum binnen) en sinds vorig jaar geldt dat ook voor het Textielmuseum.

  Dertig jaar
  Volgend jaar bestaat het festival dertig jaar. „Dat gaan we op een speciale manier vieren. En hoe mooi zou het zijn als Mundial mettertijd in de hele stad terug te vinden is?”, aldus Schellekens. „Twee weken Mundial in Tilburg. Denk dan aan een speciaal aansluitend programma bij Theaters Tilburg of wereldfilms bij Cinecitta.”

  Zover is het nog niet, de nadruk ligt deze dagen op het aankomend weekend. Was Mundial de eerste twee jaar nog zoekende naar de juiste vorm, vorig jaar zat dan eindelijk ‘het Spoorzone-jasje als gegoten’.

  Nieuw
  „Het festival staat, dit jaar zetten we meer de puntjes op de i”, zegt Schellekens. Zo is de vorig jaar slecht bezochte Urban Sport-area naar een ‘a-locatie’ verplaatst en is het podium in de binnentuin een stuk groter. „Nu hebben we twee grotere locaties voor optredens in de buitenlucht.”

  Nieuw is een Dub Corner vol ‘heavy vibes en nice bass’ en de foyer van de Smederij wordt vol met zand gestort zodat het binnenstrand wordt met ligstoelen en cocktails. Ook is het nieuwe restaurant RAW geopend en duikt er in de Wagenmakerij een Indiaas restaurant op. Zat de nachtclub van de Hall of Fame vorig jaar té goed verstopt, dit keer vieren de jongeren buiten feest tijdens de zogenoemde ‘loading dock-party’.

  Spoorzone
  Schellekens verwacht net zoals vorig jaar weer zo’n 23.000 bezoekers. „In de voorverkoop zijn nu al twintig procent meer kaartjes verkocht dan vorig jaar. Maar de meeste kaarten worden deze dagen gehaald, bezoekers kijken ook naar het weer.”

  Overigens is de Spoorzone als locatie ‘niet heilig’, zegt Schellekens. „Er is, ook met de Willem II-passage, steeds meer bedrijvigheid. Die verstoor je wel met een festival van deze omvang. We zijn ons altijd aan het oriënteren, maar op de lange termijn. Tijdens ons 30 jarig-jubileum zitten we hier nog wel.”