article
1.6432679
Vrij 23 sept: Koop 400 wegwerpcamera’s, geef die aan vluchtelingen, laat ze foto’s schieten van de stad en maak daar een expositie van. Dat was het mooie idee waarmee Anneroos Goosen 1.000 euro van de Tilburgse Awesome Foundation won.
Vluchtelingen & wegwerpcamera's: Tilburg door de ogen van...
Vrij 23 sept: Koop 400 wegwerpcamera’s, geef die aan vluchtelingen, laat ze foto’s schieten van de stad en maak daar een expositie van. Dat was het mooie idee waarmee Anneroos Goosen 1.000 euro van de Tilburgse Awesome Foundation won.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/vluchtelingen-wegwerpcamera-s-tilburg-door-de-ogen-van-1.6432679
2016-09-23T14:05:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6433816.1474633536!image/image-6433816.jpg
Tilburg,Stadsgezicht Tilburg
Stadsgezicht
Home / Opinie / Blogs / Stadsgezicht / Vluchtelingen & wegwerpcamera's: Tilburg door de ogen van...

Vluchtelingen & wegwerpcamera's: Tilburg door de ogen van...

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Kinderen op de Heuvel – Ahmad Zbibi (Syrië)
  Vrij 23 sept: Koop 400 wegwerpcamera’s, geef die aan vluchtelingen, laat ze foto’s schieten van de stad en maak daar een expositie van. Dat was het mooie idee waarmee Anneroos Goosen 1.000 euro van de Tilburgse Awesome Foundation won.  
  Daarom heb ik de foto genomen. Maar ook omdat we in Jemen geen kermispret kennen

  door Bas Vermeer

  De uitvoering?
  Statushouders die taallessen volgen, kregen een camera en opdracht mee: 'laat zien wat jullie bijzonder vinden aan de stad'. 

  De tien meest bijzondere foto’s - geselecteerd door een jury - zijn sinds 18 september te zien bij bkkc. Later dit jaar zijn de tien foto's te verkrijgen als ansichtkaarten (onder meer bij de bibliotheken). De kaarten worden in een flinke oplage gedrukt: van elke foto worden er 5.000 kaarten gedrukt. 

  Overigens werden er geen 400, maar 40 camera's verspreid, lacht Goosen. "Het leverde nu al meer dan 900 foto's op, nog meer was iets te veel van het goede." 

  Als voorproefje drie foto's uit de serie, met uitleg: 
  ”geen afbeelding

  Kinderen op de Heuvel – Ahmad Zbibi (Syrië)

  “Deze foto heb ik spontaan gemaakt omdat ik de blijdschap van mijn twee zoontjes zag terwijl ze waterpret maakten met andere kinderen in de fontein op het Heuvelplein. Kinderen accepteren elkaar onvoorwaardelijk. Bij hen speelt nationaliteit of levensbeschouwelijke achtergrond geen rol. Iedereen is gelijk. Allerlei mensen kwamen op deze zomerdag samen in het centrum van Tilburg om van het mooie weer te genieten.

  In het midden van de foto staat mijn jongste zoon Mohammed Bechir. Hij draagt een blauwe broek. Hij is vijf jaar. Hij heeft weinig herinneringen aan onze vlucht uit Syrië, twee jaar geleden. Hij denkt dat Nederland zijn thuisland is. Mijn oudste zoon van negen, Bachir staat rechts en vangt net als zijn broertje het water op uit de fontein. Hij heeft nog wel herinneringen aan de landen waar hij doorheen is gegaan tijdens onze vlucht. Maar ook voor hem is Nederland een veilig thuis geworden.

  De naam Bechir betekent blijdschap en de naam Bachir staat voor boodschapper van het goede nieuws. Ik hoop dat mijn zoontjes dat kunnen betekenen voor Nederland.”

  ”geen afbeelding

  Man op de bank – Hussein Balasini (Irak)

  “De foto is per ongeluk gemaakt door mijn broer. Ik vind dat het een hele mooie foto is geworden, ik ben er erg blij mee. Ik woon met mijn broer en mijn familie in Tilburg, vlakbij de taalschool. Onze buren aan beide kanten zijn Nederlands, het zijn fijne mensen. Als we elkaar zien dan praten we altijd even met elkaar.

  Het vlaggetje op de foto heb ik gekocht op de markt. Daar kan je vlaggetjes laten maken. Ik heb er een van Nederland gekocht en een van Irak.

  Mijn hobby is voetballen, ik speel competitie bij Olympus. Op woensdag trainen we en op zaterdag spelen we wedstrijden. Nu ben ik helaas geblesseerd aan mijn been. Ik werk ook bij de Voltage, daar maak ik de roosters en werk ik soms mee in de horeca of bij activiteiten. Het is een fijne plek met leuke collega’s.”

  ”geen afbeelding

  Reuzenrad bij nacht – Maimonah Ali (Jemen)

  “Op de kermis bij dit reuzenrad zag ik lachende, angstige en verbaasde mensen. Het symboliseert voor mij de wereld. Daarom heb ik de foto genomen. Maar ook omdat we in Jemen geen kermispret kennen. Ik voelde me erg gelukkig op deze zomeravond bij een van Tilburgs grootste evenementen.”

  En meer foto's zijn hier te vinden