article
1.6462590
Lang voordat ik over eten, drinken en Brabantse boeren begon te schrijven, kwam ik als stadskind al regelmatig op een boerderij.
Afscheid
Lang voordat ik over eten, drinken en Brabantse boeren begon te schrijven, kwam ik als stadskind al regelmatig op een boerderij.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/weblog-lekkers-uit-brabant/afscheid-1.6462590
2016-09-29T22:01:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6462607.1475137668!image/image-6462607.JPG
Weblog Lekkers uit Brabant

Afscheid

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ilse Reeuwijk.
  Lang voordat ik over eten, drinken en Brabantse boeren begon te schrijven, kwam ik als stadskind al regelmatig op een boerderij.
  Ik heb het met heel veel plezier gedaan

  Ik had als tienermeisje een verzorgpaard bij een hobbyboer. Daarnaast hield hij ook een stuk of vijf koeien en alle stallen werden door mij en mijn vriendin met plezier uitgemest. Meerdere keren maakten we daar de geboorte van een veulen mee - we sliepen bij ‘ons’ paard op strobalen om de wacht te houden. Bonden de navelstreng af en bleven erbij tot het op zijn benen stond. Een onvergetelijke ervaring.

  Ergens daar moet mijn hart sneller zijn gaan kloppen voor het boerenleven. Jarenlang leidde die liefde een sluimerend bestaan, tot Lekkers op mijn pad kwam. Ik was dan niet met een boer getrouwd, ik woonde niet op een boerderij, maar nu mocht ik wekelijks gaan schrijven over Brabantse boeren en hun bedrijf. Over waar ons eten en drinken vandaan komt en andere culinaire zaken. En zodoende kwam ik op vele boerenerven en kon ik - letterlijk - proeven van het boerenleven.

  De afgelopen twee jaar kwamen op deze pagina’s ruim honderd boeren, tuinders, brouwers, koks en andere voedselproducenten prominent aan bod. Stuk voor stuk enthousiaste hardwerkende mensen met passie voor hun bedrijf, die me trots vertelden wat ze doen en waarom. Die trots en passie probeerde ik daarna om te zetten in een verhaal. Ik heb het met heel veel plezier gedaan.

  Een krant verandert echter regelmatig. De Lekkers-pagina’s krijgen vanaf volgende week een andere invulling. De recensierubriek gaat dan het grootste deel van de pagina innemen. Ik sla tegelijkertijd een andere weg in, neem hier afscheid en begin aan een nieuwe uitdaging op de redactie van het Brabants Dagblad in Tilburg.

  Deze week was ik bij bioboerderij ‘t Schop in Hilvarenbeek, waar ze culinair boeren. Zeker vijftien jaar geleden volgde ik daar al eens een kookworkshop en het recept dat ik die avond klaarmaakte, heb ik nog steeds. Net als alle ervaringen van de afgelopen twee jaar. En die koester ik.

  Ilse Reeuwijk was de afgelopen twee jaar boegbeeld en redacteur van de Lekkers-pagina’s in de drie Brabantse kranten. Ze schreef over de herkomst van voedsel, boeren, koken en eten.