article
1.6393335
Ooit was moeder aarde een onmetelijke planeet vol mysterieuze culinaire verrassingen. Nu is ze verschrompeld tot een global village waarvan alle gastronomische geheimen zijn ontrafeld. Dat komt door de tsunami aan kookprogramma’s, bbq-shows, bakwedstrijden, culinaire blogs en vlogs en columns zoals deze.
PP
Ooit was moeder aarde een onmetelijke planeet vol mysterieuze culinaire verrassingen. Nu is ze verschrompeld tot een global village waarvan alle gastronomische geheimen zijn ontrafeld. Dat komt door de tsunami aan kookprogramma’s, bbq-shows, bakwedstrijden, culinaire blogs en vlogs en columns zoals deze.
http://www.bd.nl/opinie/blogs/weblog-lekkers-uit-brabant/pp-1.6393335
2016-09-15T22:19:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.5692338.1454589053!image/image-5692338.jpg
Weblog Lekkers uit Brabant

PP

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Kokkie, alias Hessel de Ree.
    Ooit was moeder aarde een onmetelijke planeet vol mysterieuze culinaire verrassingen. Nu is ze verschrompeld tot een global village waarvan alle gastronomische geheimen zijn ontrafeld. Dat komt door de tsunami aan kookprogramma’s, bbq-shows, bakwedstrijden, culinaire blogs en vlogs en columns zoals deze.

    Met pulled pork, de inmiddels onvermijdelijk pulled pork, is het heel snel gegaan. Je kunt geen eethuis meer voorbij slenteren of het serveert de tot draadjes getrokken barbecuekuus uit het zuiden van de Verenigde Staten. Wie had zes, zeven jaar geleden van PP gehoord, op een paar fervente bbq-adepten na? Hadden we in het Nederlands elftal maar spitsen die zo snel doorbraken.

    De kids durven hun broodtrommeltje op school niet meer te openen als moeder er geen PP in heeft gestopt. „Wat? Kaas op je brood? Wij hebben poeltporruk!” Hip eten heeft in sommige kringen hetzelfde onderscheidende vermogen gekregen als merkkleding vroeger.

    Het Amerikaanse gerecht krijgt zijn volle smaak door de vetaders in het malse nek- en schoudervlees en het lange gaar- en rookproces. Ooit was het goedkoop, zeg maar gerust ordinair vlees. Halskoteletten waren de sudderlappen voor het plebs. Culi-yuppen haalden de neus er voor op, hoe smakelijk ze ook waren. Nu scheppen ze er over op.

    Onder de chique naam procureur werd het volkse nekvlees al een beetje salonfähig. Als pulled pork is het nu definitief doorgebroken tot de elite. Dat is een revolutie, een bevrijding. Varken mag weer in de keuken, en het hoeft er niet eens een te zijn van het uitmuntende, dure Iberico-ras - het Spaanse supervarken dat door de grote mondiale vraag nu volop wordt gekruist met sneller groeiende en beter werpende Duroc-biggen zonder fenomenale vetmarmering, maar dat is een ander verhaal.

    Maak pulled pork eens zelf. Het is een leuk karwei en levert fijner vlees op dan het proteïneschroot dat in de supermarkt in de ramsj ligt. Dat turbovlees is vaak snel aan gort gegaard en daarna met een natte, zoet-rokerige kruidenmelange op smaak gebracht. Het is te nassen, maar mist de betovering.

    Kokkie, alias Hessel de Ree, is journalist bij BN De Stem in West-Brabant en fervent hobbykok. Hij schrijft elke maand over een nieuwe gebeurtenis vanuit zijn keuken en deelt een lekker recept.