Volledig scherm
De vechtpartij brak uit bij het Horrorhuis in Oss. © Paul Driessen/BD

Burgemeester Oss kondigt stevige maatregelen aan tegen overlast reljeugd

OSS - Burgemeester Wobine Buijs kondigt een pakket stevige maatregelen aan tegen de overlast van jeugd in het centrum. Ze zet onder meer camerabewaking in tijdens Winterland Oss, het volgende grote evenement in de stad.

Ook legt ze de focus van de handhavers op het stadscentrum en laat ze de politie een plan van aanpak maken. ,,Dit gaat niet meer gebeuren", beloofde Buijs donderdagavond in het stadhuis over de overlast van reljeugd afgelopen week.

Over haar maatregelen: ,,We maken er geen politiestaat van, maar laten wel heel duidelijk weten wat we wel en niet toestaan." Buijs keek in haar toespraak aan de politiek ook terug op de overlast in het centrum van afgelopen week. Ze sprak over drie mishandelingen, het afsteken van vuurwerk en over het beschadigen van een auto. ,,Het zijn relatief jonge jongens, die niet bekendstaan als groep."

Waar het mis ging
De burgemeester gaf ook een verklaring over waar het mogelijk mis is gegaan. Door nieuw vergunningenbeleid was de Halloweenweek vooraf niet bekend bij de politie. Daardoor werden geen verbanden gelegd tussen de aanloop met de onrust rond killerclowns, de herfstvakantie, het halloweenfeest en twee risicowedstrijden die vrijdagavond in Brabant werden gespeeld en politiecapaciteit eisten. ,,Vervolgens zijn incidenten niet of te laat bij de politie gemeld."

Om dit te voorkomen, moeten organisaties voortaan vooraf alle evenementen aanmelden, ook al is er geen vergunning nodig. ,,Maar staan wij dan zover van onze inwoners af dat we zonder aanvraag vergeten dat er van alles te doen is in de stad", wilde Thijs van Kessel (VVD) weten.

Burgemeester Buijs riep iedereen nogmaals op verdachte zaken te melden en aangifte te doen van misstanden. Daarop vroeg Hans Boerboom (VDG) zich af waarom een van de slachtoffers van mishandeling te horen kreeg dat hij over 2 weken aangifte kon doen. ,,De politie krijgt per dag 250 meldingen binnen en in dit geval ging het om een jongen die zich niet meer alles van de avond herinnerde. Dat speelde mee. Maar inmiddels heeft het de hoogste prioriteit."

  1. Herpen probeert te genieten van 'karige kermis'

    Herpen probeert te genieten van 'karige kermis'

    HERPEN - Een 'karige kermis': zo typeert William Peters van café-zaal Thekes-uitbater de plek van vertier en vermaak in het dorpscentrum van Herpen. Door omstandigheden kreeg het dorp, waar kermis toch een van de hoogtepunten van het jaar is, niet de door de gemeente Oss toegezegde Autoscooter, Poliep en schiettent. ,,Zelfs de draaimolen kwam niet opdagen. Op het laatst zegden de ondernemers af. De een was ziek, de ander kende problemen met zijn materiaal. Tja, kennelijk is Herpen de dupe van een relletje in de kermiswereld."

Oss, Uden e.o.