Volledig scherm
Martijn van Dongen, teamleider op de nieuwe afdeling IC te Oss © Van Assendelft Fotografie/Wouter van Assendelft

Cliënt houdt de regie op de Intensive Care van de GGZ in Oss

OSS - GGZ Oost Brabant heeft sinds 1 juni in Oss een intensive care voor mensen die vanwege psychiatrische problemen op de gesloten afdeling verblijven. Aan een nieuwe high care afdeling wordt hard gewerkt. De intensive care biedt plaats aan veertien mensen, op de high care kunnen straks achttien mensen terecht.

De vernieuwde high and intensive care afdeling (HIC) komt in de plaats van de gesloten afdeling, zoals de GGZ deze al jaren kent. De inrichting werd warmer, gastvrijer. De zorg is intensiever en cliënten en familieleden hebben meer inbreng. Familieleden kunnen bijvoorbeeld blijven overnachten, ze mogen in principe 24 uur per dag binnenlopen, mee-eten, meedenken.

Cliënten houden veel meer de regie over hun herstel en die eigen regie gaat ver. Teamleider HIC, Martijn van Dongen: „Klikt het niet tussen cliënt en begeleider, dan kan de cliënt om een andere begeleider vragen.” Ook in de extra beveiligde kamer (EBK), zeg maar de isoleercel nieuwe stijl, hebben cliënten nog enige regie. In de muur zit een touchscreen. Daarop kan de client bijvoorbeeld tv kijken of een computerspel spelen.

  1. Picknickkleedjes gewenst bij tweede editie van Zoutkoorts in Bergs Hoessenbosch

    Pick­nick­kleed­jes gewenst bij tweede editie van Zoutkoorts in Bergs Hoessenbosch

    BERGHEM - Familiefestival Zoutkoorts mocht zich vorig jaar zo'n beetje kronen tot het 'Oerol van het Hoessenbosch'. Bij gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de band Zout vergastten de muzikanten het rijkelijk opgekomen publiek in het Berghemse openluchttheater op een mix van live optredens van bandjes, theater- en dansvoorstellingen en workshops. Er was zelfs een 'delicatessenpleintje' waar de festivalbezoeker kon genieten van 'good food', wijn een bier. ,,Dit bieden we komende zondag, bij de tweede editie, wéér", laten de mannen van Zout weten. ,,Ook besteden we aandacht aan poëzie: met een zeepkistpodium waarop dichters mogen voordragen uit eigen werk."

Oss, Uden e.o.