Volledig scherm
Café D'n Dijk werd in juni door brand verwoest. De brand werd aangestoken. © Peter van Erp/BD

D'n Dijk in Ravenstein wordt herbouwd en krijgt aparte toegang tot 600 jaar oude kelder

RAVENSTEIN - De afgebrande horecazaak D'n Dijk in Ravenstein wordt op korte termijn herbouwd als bruin café, met een aparte toegang tot de 600 jaar oude kelder onder de zaak. Zo wordt de voormalige opslag voor buskruit permanent toegankelijk voor stadsgidsen en toeristen. Dat laat eigenares Netty Verstegen desgevraagd weten. "We gaan er iets moois van maken, met een oude ijzeren poort."

De kelder onder D'n Dijk is een van de weinige overblijfselen van de vesting Ravenstein, die in 1521 en 1522 werd gebouwd. De voormalige kruitopslag hoorde bij het Oranjebolwerk dat het stadje aan de Zuidoostkant moest beschermen tegen indringers.

De oude kelder was alleen bij speciale gelegenheden te bezichtigen, omdat de toegang tot de trap naar beneden achter de tap van het café zat.

  1. Herpen probeert te genieten van 'karige kermis'

    Herpen probeert te genieten van 'karige kermis'

    HERPEN - Een 'karige kermis': zo typeert William Peters van café-zaal Thekes-uitbater de plek van vertier en vermaak in het dorpscentrum van Herpen. Door omstandigheden kreeg het dorp, waar kermis toch een van de hoogtepunten van het jaar is, niet de door de gemeente Oss toegezegde Autoscooter, Poliep en schiettent. ,,Zelfs de draaimolen kwam niet opdagen. Op het laatst zegden de ondernemers af. De een was ziek, de ander kende problemen met zijn materiaal. Tja, kennelijk is Herpen de dupe van een relletje in de kermiswereld."

Oss, Uden e.o.