Volledig scherm
Asielkinderen uit de Osse noodopvang op school. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Kinderen Osse noodopvang helen langzaam van trauma's

OSS - Voor de meeste asielkinderen uit de Osse noodopvang was 1 maart de eerste schooldag van hun leven. De kinderen kwamen verwilderd binnen in het klaslokaal. Nu, bijna vier maanden later, blikt schooldirecteur Huub Hamers van de naastgelegen Nicolaasschool terug op een roerige tijd.

''Als een roedel wolven stormden ze het lokaal binnen. Boeken, speelgoed, alles werd uit de kast getrokken en door de ruimte gesmeten'', herinnert Hamers zich goed. Samen met drie vaste leerkrachten ontfermt hij zich over het klasje van veertien leerlingen uit Syrië, Irak, Eritrea en Kosovo.

Trauma's
Dat de kinderen veel hebben meegemaakt, merken zij nog dagelijks. ''Ze dragen trauma's mee waar je alleen maar naar kunt gissen. Ze hebben maanden, soms jaren moeten vechten voor hun hachje. Het was een zwaardere job dan we dachten.''


Lees zaterdag in het Brabants Dagblad de uitgebreide reportage over de vluchtelingenklas.

  1. Herpen probeert te genieten van 'karige kermis'

    Herpen probeert te genieten van 'karige kermis'

    HERPEN - Een 'karige kermis': zo typeert William Peters van café-zaal Thekes-uitbater de plek van vertier en vermaak in het dorpscentrum van Herpen. Door omstandigheden kreeg het dorp, waar kermis toch een van de hoogtepunten van het jaar is, niet de door de gemeente Oss toegezegde Autoscooter, Poliep en schiettent. ,,Zelfs de draaimolen kwam niet opdagen. Op het laatst zegden de ondernemers af. De een was ziek, de ander kende problemen met zijn materiaal. Tja, kennelijk is Herpen de dupe van een relletje in de kermiswereld."

Oss, Uden e.o.