Volledig scherm
Ossenaar Aleid Gielis (68). © Jeroen Appels/Van Assendelft

Osse Aleid Gielis: 'Mensen hebben vaak een bord voor hun kop'

OSS - Aleid Gielis (68) is al 25 jaar diëtiste in Oss. Als eerste zelfstandige met eigen praktijk was ze een pionier.

Gielis groeide op tussen de voeding: in een boerengezin in Oss. Al jong hielp ze mee koeien melken en fruit plukken. Later studeerde ze voedingsleer en huishoudelijke organisatie én volgde ze de diëtistenopleiding. In 1990 begon ze haar eigen praktijk, als eerste in Oss. 'Het begin was pittig. Diëtetiek werd nog niet door de zorgverzekeraar vergoed. Toch kreeg ik al gauw veel klanten. Diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten namen toe, doordat er in rap tempo zoveel nieuwe voeding op ons pad kwam.''

Gielis vindt de huidige opkomst van de vele foodtrendsetters zorgelijk. ,,Iedereen probeert een graantje mee te pikken van de overgewichtsmarkt. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Wie zegt dat al die mensen voldoende geschoold zijn? Trendsetters roepen te hard en we luisteren er met z'n allen te veel naar. Mensen lopen er achteraan omdat ze zoekende zijn en leggen zichzelf daarbij van alles op. Je kunt een heel gezin niet op een superkoolhydraatarm dieet zetten. We moeten gewoon terug naar de basis.''

Lees woensdag 24 augustus in het Brabants Dagblad, editie Oss, een interview met Aleid Gielis over haar persoonlijke visie en ervaringen met voeding.

  1. Picknickkleedjes gewenst bij tweede editie van Zoutkoorts in Bergs Hoessenbosch

    Pick­nick­kleed­jes gewenst bij tweede editie van Zoutkoorts in Bergs Hoessenbosch

    BERGHEM - Familiefestival Zoutkoorts mocht zich vorig jaar zo'n beetje kronen tot het 'Oerol van het Hoessenbosch'. Bij gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de band Zout vergastten de muzikanten het rijkelijk opgekomen publiek in het Berghemse openluchttheater op een mix van live optredens van bandjes, theater- en dansvoorstellingen en workshops. Er was zelfs een 'delicatessenpleintje' waar de festivalbezoeker kon genieten van 'good food', wijn een bier. ,,Dit bieden we komende zondag, bij de tweede editie, wéér", laten de mannen van Zout weten. ,,Ook besteden we aandacht aan poëzie: met een zeepkistpodium waarop dichters mogen voordragen uit eigen werk."

Oss, Uden e.o.