Volledig scherm
© DG

Rechter pakt Wob-duo Oss harder aan

DEN BOSCH/OSS - Bestuursrechter Dworakowski reageerde woensdagmiddag geprikkeld op de leden van het in Oss inmiddels beruchte Wob-duo. Ze verweet Ton Gobits en Martine Sellenraad onder meer dat ze steeds blijven zeggen dat het hen om het verkrijgen van informatie te doen is, terwijl dat uit hun acties niet altijd blijkt.

Want waarom weigeren Gobits en Sellenraad zoekgeraakte verzoeken opnieuw in te dienen, als dat hen kan helpen bij het 'blootleggen van misstanden in Oss', naar eigen zeggen het ultieme doel van het duo. Het antwoord, dat zij niet in dienst zijn van de gemeente, bevredigde rechter Dworakowski zo op het oog niet. Over 6 weken doet ze uitspraak over de verschillende Wob-gerelateerde zaken die ze woensdag behandelde.

Ton Gobits en Martine Sellenraad dienden in een jaar tijd ruim 1200 verzoeken in op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In de meeste gevallen weigerde de gemeente antwoord te geven omdat het duo 'misbruik van recht' op informatie zou maken. De twee lieten het daar niet bij zitten en kwamen via de bezwaarschriftcommissie bij de bestuursrechter terecht. Daar speelde 19 april ook al een aantal zaken. De uitspraak daarop zou rond deze tijd komen, maar is met 6 weken uitgesteld.

Het is al wel duidelijk dat er komende tijd meer rechtszaken volgen en dat of het Wob-duo of de gemeente na de uitspraak naar de Raad van State stapt.

  1. Picknickkleedjes gewenst bij tweede editie van Zoutkoorts in Bergs Hoessenbosch

    Pick­nick­kleed­jes gewenst bij tweede editie van Zoutkoorts in Bergs Hoessenbosch

    BERGHEM - Familiefestival Zoutkoorts mocht zich vorig jaar zo'n beetje kronen tot het 'Oerol van het Hoessenbosch'. Bij gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de band Zout vergastten de muzikanten het rijkelijk opgekomen publiek in het Berghemse openluchttheater op een mix van live optredens van bandjes, theater- en dansvoorstellingen en workshops. Er was zelfs een 'delicatessenpleintje' waar de festivalbezoeker kon genieten van 'good food', wijn een bier. ,,Dit bieden we komende zondag, bij de tweede editie, wéér", laten de mannen van Zout weten. ,,Ook besteden we aandacht aan poëzie: met een zeepkistpodium waarop dichters mogen voordragen uit eigen werk."

Oss, Uden e.o.