Volledig scherm
Stuw Hamelspoel. © Parry Vermeulen

Waterschap Aa en Maas neemt 'terreurzorgen' Herpen weg

HERPEN - De onlangs bij de stuw Hamelspoel in het water geplaatste geel-zwarte constructie tegen drijfvuil en exotische waterplanten, deed menig wenkbrauw fronsen. Wat is de functie van dat gevaarte? En voor de bijgeplaatste stickertekst 'Anti-Terrorism-Safety’ gold dat nog meer; moesten ze in Herpen bang zijn voor terreuraanslagen op de Hertogswetering?

Het waterschap Aa en Maas plakte het woordje 'Terrorism' direct af na telefonisch contact. Navraag leerde (uiteraard) al snel dat Herpenaren niets te vrezen hebben. Saskia Meijs van het waterschap: ,,De angstaanjagende tekst ‘Anti-Terrorism-Safety’ op de constructie was niet geplaatst om mensen bang te maken, maar staat op een reclamesticker die de fabrikant Bolina erbij heeft geplaatst. Bolina fabriceert verschillende soorten drijflijnen, ook wel ‘booms’ genoemd, en is ook gespecialiseerd in veiligheid en anti-terreurbooms in bijvoorbeeld grote havens. Om misverstanden te voorkomen hebben we die tekst zo spoedig mogelijk aangepast.”

De nieuwe constructie is niet alleen bedoeld om drijfvuil en maaisel tegen te houden, maar moet ook voorkomen dat de grote waternavel zich over het stroomgebied verspreidt. Meijs: ,,De grote waternavel is een exotische woekerplant die bovenstrooms al in kleine hoeveelheden is aangetroffen. Benedenstrooms op dit moment nog niet en dat willen we graag zo houden natuurlijk. Vroeger werd er gebruik gemaakt van een simpele houten balk om het drijfvuil tegen te houden, maar die lag niet diep genoeg, waardoor veel vuil en waterplanten gewoon onder de balk door konden stromen. Deze nieuwe ‘boom’ ligt deels boven water, maar ook zo’n 30 cm onder water, zodat al het maaisel, druifvuil en exoten goed worden tegengehouden. De boom loopt schuin naar de kant toe, waardoor we alles er gemakkelijk met een kraan uit kunnen scheppen."

Volledig scherm
Anti-Terrorism-Safety © Parry Vermeulen
  1. Spil van het Maaslandcollege Oss Frans Govers stopt: leerlingen vormen erehaag

    Spil van het Maaslandcollege Oss Frans Govers stopt: leerlingen vormen erehaag

    OSS - 'Hoofdconciërge Frans Govers werkt niet alleen op het Maaslandcollege, hij ìs het Maaslandcollege'. Zo typeert docent en pr-man van de school Hans van de Kraats de man die na veertig trouwe dienstjaren met pensioen gaat. Govers (65) wordt beschouwd als de spil van de school, hij is steun en toeverlaat voor leerlingen, docenten en directie. ,,Zijn vertrek is een forse aderlating. Half Oss kent hem."  

Oss, Uden e.o.