Volledig scherm
© Thinkstock

Willy Selten moet alvast 1 miljoen euro betalen

OSS - Willy Selten, eigenaar van de failliete vleesgroothandel in Oss, moet 1 miljoen euro betalen als voorschot op de afronding van het faillissement. Dit besliste de rechtbank in Den Bosch woensdag. Het bedrag kan nog verder oplopen.

Selten had een vleesgroothandel in Oss waar karkassen van runderen werden verwerkt tot vleesproducten voor menselijke consumptie.

Gevaarlijk
Begin 2013 merkte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de volledige voorraad van het bedrijf aan als potentieel gevaarlijk voor de volksgezondheid en nam de vleesvoorraad in bewaring. De productie van het bedrijf werd stilgelegd en in april 2013 werd het faillissement uitgesproken. Volgens de rechtbank is het paardenvleesschandaal een belangrijke oorzaak van het eerder uitgesproken faillissement.

Voorschriften
De eigenaar overtrad bewust de Europese voorschriften voor vleesverwerking en moest begrijpen dat de gevolgen voor het bedrijf waarschijnlijk desastreus zouden zijn als dit werd ontdekt. ,,Er is echter geen reden om de eigenaar nu al te veroordelen tot het betalen van de ruim twaalf miljoen euro die volgens de curator de uiteindelijke resterende schuldenlast in het faillissement zal zijn, omdat dat slechts een voorlopig begroot tekort is", zo stelt de rechtbank.

Tekort
Als de vleesvoorraad zou worden vrijgegeven en alsnog voor menselijke consumptie kan worden verkocht, zal die voorraad aanzienlijk meer opbrengen dan bij verkoop als diervoeder en daardoor zal het tekort lager uitvallen. De eigenaar moet wel alvast 1 miljoen euro als voorschot betalen omdat duidelijk is dat het tekort in ieder geval hoger zal uitvallen dan dit voorschot.

Lees meer nieuws over de vleeshandelaar op bd.nl/willyselten.

  1. Megense harmonie viert gouden jubileum met muziekweekend

    Megense harmonie viert gouden jubileum met muziekweekend

    MEGEN - Harmonie Per Ardua Ad Astra uit Megen viert haar vijftigjarig bestaan met een muzikaal jubileumweekend. Vrijdagavond combineert de harmonie haar optreden met de bands Out of Stock en Dif'friends, beide eveneens uit Megen. Door die samenwerking ontstaat een promsconcert onder het motto Brass meets Band. Zondag treedt de slagwerkgroep van de harmonie op. Ze krijgen daarbij ondersteuning van diverse slagwerkgroepen uit de omgeving.

Oss, Uden e.o.