Graved lax
Volledig scherm
Graved lax © Hessel de Ree

Graved lax

Een recept van Hessel de Ree voor graved lax.

Ingrediënten

1 flinke zalmfilet met vel ​mengsel (50/50) van zeezout en (basterd)suiker grof gemalen peper bos verse dille scheutje wodka (optioneel)
Bereidingswijze

Vang een wilde zalm of koop een niet te vette kweekvis. Laat de visboer alle graten verwijderen. Snij de filet doormidden. Bestrooi beide helften gul met een paar handenvol suikerzoutmengsel. Bedek alle zijden met takjes dille. Bestrooi met peper naar smaak en besprenkel alles met wodka (1 borreltje). Leg één stuk zalm op een paar stroken alufolie, vel omlaag. Plaats daarop het tweede stuk, huid omhoog. Wikkel het pakketje strak in meerdere lagen folie. Leg in druipbak en marineer twee tot drie dagen in de koelkast met een gewicht erop (bijvoorbeeld volle melkpakken). Er komt veel vocht vrij. Om de 12 uur omdraaien. Daarna goed afspoelen met water, droogdeppen en even drogen in de koelkast. Serveer klassiek met honingmosterdsaus.