Volledig scherm

Ingelegde ansjovis en garum (4 personen)

Een recept uit de mediterrane keuken voor 4 personen, klaar in meer dan 2 uur.

Ingrediënten

2 kilo verse ansjovis (koud bewaren, snel verwerken) 1 kilo grof zeezout

Bereiding

Fileer de visjes met een dun, scherp mes. Of trek alleen kop en ingewanden eruit. Strooi een laagje zeezout in een afsluitbare pot, leg er vis(filets) op en herhaal dit proces tot de pot vol zit. Sluit af met een extra dikke laag zout. Deksel erop en minstens drie maanden op kamertemperatuur laten rijpen.

Daarna: zout en vocht afspoelen, de visjes in schone (jam)potten stoppen en afvullen met goedkope plantaardige olie. Nog zeker drie maanden laten rijpen.

De garum: het grof gehakte visafval mengen met eenvijfde gewichtsdeel grof zeezout. De smurrie in een afgesloten glazen pot minstens drie maanden laten fermenteren, als het kan rond de 40 graden Celsius (in de zon). De massa zeven door een doek.

Het draait allemaal om het tergend langzaam doordruppelend vocht: vloeibaar goud.