Volledig scherm
Concentraties gevaarlijke stoffen in pastaproducten AH, Aldi, Jumbo en Lidl volgens onderzoek Foodwatch. © Foodwatch

Onderzoek Foodwatch: Jumbo, AH, Lidl en Aldi verkopen vervuilde pasta

DEN BOSCH - Van de 12 door Foodwatch geteste huismerkproducten van Jumbo, AH, Aldi en Lidl zijn er 9 vervuild met minerale oliën die kankerverwekkend kunnen zijn en weefselschade kunnen veroorzaken. De stoffen zijn vooral aangetroffen in pasta's als spaghetti, macaroni en tagliatelle. Dat maakte Foodwatch woensdag bekend.

De vervuiling ontstaat volgens Foodwatch door stoffen in het verpakkingsmateriaal en machines die gebruikt worden bij de verwerking van het voedsel. De gevaarlijke minerale oliën waar het om gaat zijn MOAH (aromatische koolwaterstoffen afkomstig uit minerale olie) en MOSH (verzadigde koolwaterstoffen afkomstig uit minerale olie).

Maatregelen
Foodwatch publiceerde in oktober 2015 een eerste onderzoek naar de gevaarlijke mineralen, wat leidde tot kamervragen aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Volgens Foodwatch laat het nieuwe onderzoek zien dat tot op heden geen maatregelen zijn genomen door de supermarkten en de overheid.

De stichting Foodwatch vraagt de politiek nu om het gebruik van beschermende verpakkingen te verplichten en versneld normen op te stellen. Daarnaast heeft de stichting de betrokken supermarkten aangeschreven.

Volledig scherm
© Bert Jansen