Volledig scherm

Standaardrecept voor 5 potten huisgemaakte jam

Extreem weer bezorgt Europa de slechtste fruitoogst sinds jaren. Gaaf fruit wordt duurder, maar dat hebben we niet nodig voor confitures, marmelades, moesjes en confits. We letten niet op een deukje meer of minder. Rijp of onrijp: eigen jam vormt de garantie voor blije ontbijtgezichten.

Standaardrecept voor 5 potten

1 kilo gewassen fruit naar keuze 1 kilo geleisuiker (volg aanwijzingen op verpakking, voor ‘versterkte’ confituursuikers is de helft of minder nodig!)

Bereiding
Verwijder steeltjes, eventuele kroontjes en (grote) pitten. Kook het gewassen en uitgelekte fruit met de geleisuiker in vijf minuten gaar, of zo lang nodig is. Eventueel pureren. De hete confiture in schoongemaakte (jam)potjes gieten, deksels erop, potjes op hun kop zetten en na een paar minuten omdraaien. Als de deksels klikken is het onbetaalbare zondagmorgengevoel voor jaren geconserveerd.