article
1.6614684
LIEMPDE - Het oude bakhuisje op het erf van Barrierweg 23 in Liempde is weer in ere hersteld. Jarenlang was het vervallen en werd het door eigenaren Peter en Marleen Vullings gebruikt als garage en kippenkooi, maar sinds zondag komt er weer vers gebakken brood uit tevoorschijn.
Hersteld Liempds bakhuisje zorgt weer voor de geur van vers brood
LIEMPDE - Het oude bakhuisje op het erf van Barrierweg 23 in Liempde is weer in ere hersteld. Jarenlang was het vervallen en werd het door eigenaren Peter en Marleen Vullings gebruikt als garage en kippenkooi, maar sinds zondag komt er weer vers gebakken brood uit tevoorschijn.
http://www.bd.nl/regio/boxtel-schijndel-e-o/boxtel/hersteld-liempds-bakhuisje-zorgt-weer-voor-de-geur-van-vers-brood-1.6614684
2016-11-06T11:38:54+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6614694.1478432253!image/image-6614694.jpg
Liempde,Historie
Boxtel
Home / Regio / Boxtel, Schijndel e.o. / Boxtel / Hersteld Liempds bakhuisje zorgt weer voor de geur van vers brood

Hersteld Liempds bakhuisje zorgt weer voor de geur van vers brood

Foto's
3
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Bakker Gijs stookt de houtoven op.
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Het gerestaureerde bakhuisje.
      Fotograaf
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Bakker Gijs (rechts) en zijn assistent leren Tossy de Man, Peter van de Wiel en Otte Strouken brood kneden.
      Fotograaf
    LIEMPDE - Het oude bakhuisje op het erf van Barrierweg 23 in Liempde is weer in ere hersteld. Jarenlang was het vervallen en werd het door eigenaren Peter en Marleen Vullings gebruikt als garage en kippenkooi, maar sinds zondag komt er weer vers gebakken brood uit tevoorschijn.

    De restauratie van het bakhuis maakt deel uit van een project van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) dat cultuurhistorische elementen in het dorp herstelt. Naast bakhuisjes zijn dit bijvoorbeeld ook waterputten en historische erven.

    Vanaf maart 2016 werd er door vrijwilligers van SPPiLL aan de restauratie gewerkt. Het plafond van populierenhout uit 1848 werd hersteld en de houtoven werd helemaal opnieuw gebouwd. ,,Niet eerder zag ik vrijwilligers met zoveel liefde over het buikje van een oven aaien", lacht De Man. Ook vrijwilligers van Stichting de Brabantse Boerderij stelden hun expertise beschikbaar. ,,Dit bakhuisje is een prachtig voorbeeld van synergie tussen bouwhistorie, cultuurhistorie en immaterieel erfgoed", aldus voorzitter Otte Strouken. ,,Op dit erf kun je historie weer echt beleven."

    De Man, Strouken en wethouder Peter van de Wiel hielpen bakker Gijs met het kneden van het deeg. "Je slaat het plat, duwt er eens goed met je duimen in en dan sluit je het bolletje aan de onderkant. Als het daarna nog wat slap voelt leg je 'm overlangs neer en doe je het nog een keer." "Het bakken is echt een ambacht", ondervindt Van de Wiel. In de toekomst zal het bakhuisje tijdens evenementen of op geplande tijdstippen geopend zijn voor publiek.Hett