article
1.6909289
DEN DUNGEN - Wie in de Rosmalen of Engelen rondfietst, ziet in deze tijd van het jaar nogal eens een Oeteldonkse vlag hangen. Maar in Den Dungen wappert, in tegenstelling tot in die andere dorpen rondom Den Bosch, wel de eigen carnavaleske driekleur.
'De sleutel voor succes van carnaval in Den Dungen lag bij de vrouwen'
DEN DUNGEN - Wie in de Rosmalen of Engelen rondfietst, ziet in deze tijd van het jaar nogal eens een Oeteldonkse vlag hangen. Maar in Den Dungen wappert, in tegenstelling tot in die andere dorpen rondom Den Bosch, wel de eigen carnavaleske driekleur.
http://www.bd.nl/regio/boxtel-schijndel-e-o/sint-michielsgestel/de-sleutel-voor-succes-van-carnaval-in-den-dungen-lag-bij-de-vrouwen-1.6909289
2017-02-17T08:00:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6909290.1487251515!image/image-6909290.jpg
Den Dungen,Carnaval,Sint-Michielsgestel,dnr
Sint-Michielsgestel
Home / Regio / Boxtel, Schijndel e.o. / Sint-Michielsgestel / 'De sleutel voor succes van carnaval in Den Dungen lag bij de vrouwen'

'De sleutel voor succes van carnaval in Den Dungen lag bij de vrouwen'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De sporthal de Misse is de waar tijdens carnaval feest gevierd wordt in Krabberdonk. De hal heet dan scratch.
   Fotograaf
  DEN DUNGEN - Wie in de Rosmalen of Engelen rondfietst, ziet in deze tijd van het jaar nogal eens een Oeteldonkse vlag hangen. Maar in Den Dungen wappert, in tegenstelling tot in die andere dorpen rondom Den Bosch, wel de eigen carnavaleske driekleur.
  Er zit nog echt wel toekomst in Krabberdonk

  Zelfs in de nieuwbouwwijk Jacobskamp prijkt het oranje-geel-blauw aan de gevel. Secretaris Fiet Cooijmans van de Krabberdonkse Koepel heeft niet te klagen. ,,Natuurlijk, ik zie hier ook carnavalsvierders bij de bushalte staan. Op weg naar Oeteldonk. Maar er zit nog echt wel toekomst in Krabberdonk.''

  Het geheim van Krabberdonk
  Wat is het geheim van Krabberdonk? 'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst', luidt dan het veelgegeven antwoord. En inderdaad; er moeten nog altijd kinderen teleurgesteld worden voor wie er geen pek is in de Jeugdraad. De kinderen uit groep 7 en groep 8 hebben van vrijdag tot en met woensdag een vol programma, met onder meer twee keer een bezoek aan de kerk, bezoek aan het gehandicaptencarnaval en diverse keren het liedje en dansje presenteren.

  De Jeugdraad legt tijdens carnaval diverse keren het traject tussen Boer Goossens en de Misse af. Deze Dungense sporthal wordt sinds negen jaar met carnaval omgetoverd tot feestpaleis Scratch; Engels voor 'krabber'. Het is het succesnummer van Krabberdonk, dat ook jongeren uit de wijde omgeving trekt.

  Vrouwen waren de redding
  Behalve in de jeugd heeft Krabberdonk ook in de eigen organisatie geïnvesteerd. Volgens Fiet Cooijmans van de Krabberdonkse Koepel lag de sleutel voor het succes bij de vrouwen. ,,Een jaar of vijftien geleden lag het hier een beetje op z’n gat. Toen hebben we een vrouwelijke Raad van Elf opgericht. Dat was een goede zet, want als je de vrouwen hebt, heb je meteen de rest van het gezin ook erbij.

  Want die mannen, De Kouwe Kant noemen we die, gingen als vanzelf ook wat doen. Dat werd dan vaak een carnavalswagen bouwen. En na drie jaar komen er steeds nieuwe vrouwen in de Raad van Elf en dan bleven die mannen vaak nog wel bouwen, maar bij een andere club. ''

  Lees meer over Krabberdonk in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch, van zaterdag 18 februari.

  Vorige artikel: Afbeelding Gestel en Boxtel blijven kunstgras veilig vinden
  Volgende artikel: Afbeelding De Bluumkesbrug verbindt Krabberdonk met Den Birrekoal