article
1.5731754
EINDHOVEN/DEN BOSCH - De 'stieffamilie' van Nicole van den Hurk had in de rechtbank wel degelijk mogen spreken. De rechter stond in november vorig jaar geen spreekrecht toe.
Spreekrecht nabestaanden bekeken na zaak-Nicole van den Hurk
EINDHOVEN/DEN BOSCH - De 'stieffamilie' van Nicole van den Hurk had in de rechtbank wel degelijk mogen spreken. De rechter stond in november vorig jaar geen spreekrecht toe.
http://www.bd.nl/regio/brabant/spreekrecht-nabestaanden-bekeken-na-zaak-nicole-van-den-hurk-1.5731754
2016-02-16T05:48:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.4180028.1446476592!image/image-4180028.jpg
Eindhoven,Nicole van den Hurk,Rechtspraak,spreekrecht,hermes,Bakel
Brabant
Home / Regio / Brabant / Spreekrecht nabestaanden bekeken na zaak-Nicole van den Hurk

Spreekrecht nabestaanden bekeken na zaak-Nicole van den Hurk

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Monument van Nicole van de Hurk in de bossen in Lierop.
   Fotograaf
  EINDHOVEN/DEN BOSCH - De 'stieffamilie' van Nicole van den Hurk had in de rechtbank wel degelijk mogen spreken. De rechter stond in november vorig jaar geen spreekrecht toe.

  De reden: Jolanda van der Weijden werd als stiefmoeder door de rechtbank niet officieel als nabestaande beschouwd. Maar volgens minister Ard van der Steur (Justitie) heeft een rechter altijd de ruimte om iemand te horen in de rechtbank, of dat nou familie is of niet.

  Kamervragen
  Dat blijkt uit antwoorden van de minister op kamervragen die werden gesteld naar aanleiding van de rechtszaak rond de dood van het Eindhovense vijftienjarige meisje Nicole. Hij maakt verder duidelijk dat het mogelijk gemakkelijker wordt voor stieffamilie van slachtoffers om te spreken in de rechtszaal. De minister heeft laten weten dat bij nieuwe regelgeving wordt bekeken of ook niet-biologische familieleden spreekrecht krijgen.

  D66
  Nadat Jolanda van der Weijden en haar dochter Debby begin november 2015 hun zegje in de rechtszaal niet mochten te doen, eisten twee D66-kamerleden opheldering. Zij zagen in de uitleg die de Bossche rechtbank gaf over het blokkeren van het spreekrecht aan de 'stieffamilie' een oproep aan Den Haag om spreekrecht te versoepelen. Van der Steur gaat niet in op de zaak-Nicole omdat er nog geen uitspraak is gedaan en hij geen oordeel wil geven over juistheid van een rechterlijke beslissing. Maar, zo reageert de minister: een rechter kan altijd zélf beslissen om iemand in de rechtszaal te horen.