article
1.6625243
DEN BOSCH - De eerste Brabantse politici reageerden woensdagochtend via Twitter op de verkiezingsstrijd in Amerika, die er na het ontwaken in Nederland heel anders uitziet dan dinsdagavond bij het slapen gaan.
Verkiezingen VS: politiek Brabant lijkt geschrokken
DEN BOSCH - De eerste Brabantse politici reageerden woensdagochtend via Twitter op de verkiezingsstrijd in Amerika, die er na het ontwaken in Nederland heel anders uitziet dan dinsdagavond bij het slapen gaan.
http://www.bd.nl/regio/brabant/verkiezingen-vs-politiek-brabant-lijkt-geschrokken-1.6625243
2016-11-09T08:17:26+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6625742.1478684228!image/image-6625742.jpg
Bernheze,Schijndel,Amerikaanse verkiezingen,Verkiezingen VS
Brabant
Home / Regio / Brabant / Verkiezingen VS: politiek Brabant lijkt geschrokken

Verkiezingen VS: politiek Brabant lijkt geschrokken

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   ANP
  DEN BOSCH - De eerste Brabantse politici reageerden woensdagochtend via Twitter op de verkiezingsstrijd in Amerika, die er na het ontwaken in Nederland heel anders uitziet dan dinsdagavond bij het slapen gaan.

  Onzekerheid
  Burgemeester van Breda Paul Depla denkt dat de verkiezing van Donald Trump zal leiden tot grote onzekerheid. Hij had het presidentschap niet aan zien komen: ,,Heel verrassend."

  Depla: ,,Deze uitslag geeft aan dat alle peilingen er vreselijk naast zitten en dat Trump toch in staat is om de stem te mobiliseren van de teleurgestelden, de verliezers van de globalisering."

  Burgemeester Marieke Moorman van Bernheze:

  Jetty Eugster, burgemeester van Schijndel, nog voor het bekendmaken van de winst van Donald Trump:

  Politiek verslaggever Ron Fresen vergelijkt op Twitter Brabant met Ohio:

  Gratis extra digitale editie
  Vijf bijgewerkte pagina's vol verkiezingsnieuws zijn in de digitale krant verschenen op bd.nl/digitalekrant. De nieuwe artikelen zijn te lezen vanaf pagina vier. De Amerikaanse verkiezingen worden ook gevolgd via een speciale pagina op de website van het Brabants Dagblad: bd.nl/verkiezingenvs.

  Brabantse vloggers
  Studenten van Fontys die voor het Brabants Dagblad vloggen over de verkiezingen, waren in de verkiezingsnacht in Washington. Zij volgden de uitslagen in een bar-restaurant. Hoe groter de voorsprong van Trump werd, hoe leger het daar werd. Dat bleek ook op straat zo te zijn.

  Landelijk
  Ook de landelijke politiek spreekt over het nieuws. Minister Koenders van Buitenlandse zaken heeft in een verklaring laten weten dat het afwachten is wat de beleidsagenda van Donald Trump wordt. ,,We zullen hem beoordelen op zijn daden", aldus Koenders. 

  PVV-voorman Geert Wilders reageerde al voor de officiële winst verheugd en feliciteerde Trump per tweet na de winst met de belofte ook 'Nederland terug te geven aan de Nederlanders'.

  Fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver reageerde geschrokken:

  Kamerlid voor de PvdA Me Li Vos zei opTwitter een nachtmerrie te hebben:

  Sociale media
  Volgens onderzoeksbureau Buzzcapture bleef Nederland wakker tijdens de verkiezingsnacht. Er werden 203.000 berichten gestuurd over de Amerikaanse verkiezingen door Nederlanders op sociale media als Facebook, Twitter en Instagram.

  In die berichten werd Trump meer dan drie keer zo vaak genoemd dan Clinton: dik 70.000 keer tegenover meer dan 20.000 keer. De digitale berichtenstorm woedde in de verkiezingsnacht vooral op Twitter. Via dat platform werden 91.000 berichten verstuurd. Daarbij werd de officiële hashtag #election2016 maar 1.500 keer genoemd.

  Er werd op sociale media in woord en beeld gereageerd op de verkiezing van Trump. Zo plaatste Lianne Koops een trieste Amerikaanse adelaar:

  Voor Mila de Koning was het Back to the Future:

  Een triest vrijheidsbeeld deed ook de ronde. Anke Wiegmans plaatste dit plaatje:

  Portretschilder Saskia Vugts wees op Facebook de winnaar aan. Ze schilderde overigens beide kandidaten:

  En ook de voorspelling van The Simpsons over Trump's presidentschap deed weer de ronde:

  Wat vindt u?

  Ook Nederland zou een staatshoofd als Trump goed kunnen gebruiken.

  Geef uw uitgebreide mening

  mee eens
  0%
  niet mee eens
  0%

  Totaal: 0 stemmen