article
1.923174
GEWANDE - De zon schijnt, een schip maakt schuimkoppen op de Maas, vogels fluiten en paarden eten hun hooi.
Blauwe Sluis, ooit idylle aan de Maas
GEWANDE - De zon schijnt, een schip maakt schuimkoppen op de Maas, vogels fluiten en paarden eten hun hooi.
http://www.bd.nl/regio/den-bosch-e-o/blauwe-sluis-ooit-idylle-aan-de-maas-1.923174
2008-03-20T02:19:22+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.923175.1348242891!image/image-923175.jpg
Noord-Brabant,Lokaal Thema BD,Gewande,Editie Den Bosch
Den Bosch e.o.
Home / Regio / Den Bosch e.o. / Blauwe Sluis, ooit idylle aan de Maas

Blauwe Sluis, ooit idylle aan de Maas

Foto's
4
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Van vrijwel alle stacaravans zijn aan de buitenkant de aluminium platen gestript. Die brengen als oud ijzer tegenwoordig flink wat geld op. foto Marc Bolsius
  • Afbeelding
   Beschrijving
   In een aantal stacaravans zijn de kleurrijke muurschilderingen nog intact. foto Marc Bolsius
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Mooier kamperen aan de Maas lijkt welhaast niet denkbaar. Maar de voormalige camping De Blauwe Sluis is een grote puinhoop. foto Marc Bolsius
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Café-restaurant de Blauwe Sluis dat 1 april in nieuwe handen overgaat. foto Marc Bolsius
  GEWANDE - De zon schijnt, een schip maakt schuimkoppen op de Maas, vogels fluiten en paarden eten hun hooi.
  Zomaar een doordeweekse dag aan de Maas in Gewande. Met de rug gericht naar de voormalige camping de Blauwe Sluis is het idyllisch. Maar draai niet om. Dan waan je je op een vuilstort. Of een sloopbedrijf. De ongeveer vijftig stacaravans die ooit onderdak boden aan Poolse arbeiders en later aan krakers, zijn veelal compleet gestript. De aluminium platen aan de buitenkant brengen als oud ijzer dik geld op en dat trekt volk aan. Hetzelfde volk dat koperdraad uit leidingen haalt of hier restanten van inbraken dumpt. Glaswol dat onder de verdwenen aluminium platen vandaan komt, ligt in grote plukken over het verwilderde terrein. Bij hevige wind waait het zo het dorp in. Overal ligt glas, bijna alle ramen van wat eens een fraaie Hudson Bungaletta was, zijn vernield.

  Maar ooit, zo'n twintig jaar geleden, hadden vakantievierders het hier goed. Zaten ze voor hun caravan te genieten van het weidse uitzicht over de Maas. Genoten ze van het goede viswater, daar in de bocht van de rivier en zwommen er zelfs in.

  Die idylle zou terug moeten keren, vinden veel mensen in Gewande. Oud-eigenaar Henk van Vlijmen krijgt tranen in zijn ogen als hij over de dijk rijdt en naar beneden in de puinzooi kijkt. Liefst zou hij het terugkopen en er een lieflijke camping van willen maken. Maar ja, de Blauwe Sluis zit gevangen in een juridisch net van faillissement, beslaglegging en een curator die zaken moet afhandelen maar geen haast lijkt te hebben.

  Ook oud-eigenaar Leo Geertman zou plannen hebben de camping nieuw leven in te blazen. Maar onder zijn bewind is sinds eind jaren negentig de camping afgegleden naar de bende van nu, is de stellige mening van menig Gewandenaar. "Toen Henk van Vlijmen de boel hier draaide, was het top. Een leuke camping waar mensen kwamen om heerlijk te kamperen. Lekker te vissen ook. Mensen van dichtbij, uit Den Bosch en de Meierij, stonden hier. Een mooie tijd", vertelt een buurtbewoner.

  Ook Van Vlijmen (56) heeft heimwee naar die tijd, vertelt hij desgevraagd over die periode. "Ik heb er 48 jaar gewoond, ben in het pand van het café-restaurant geboren. Mijn hart ligt in Gewande. Ik zou niks liever dan de grond terug kopen en er een mooie, kleinschalige camping beginnen. Niet met permanente staanplaatsen, maar voor de rondtrekkende toerist", vertelt Van Vlijmen die altijd spijt heeft gehad dat hij de boel in 1997 verkocht heeft.

  De inmiddels in Rosmalen wonende oud-eigenaar zegt niet anders te kunnen dan maar afwachten. "Ik heb af en toe wel eens contact met de curator."

  Hoe de plannen van ondernemer Geertman ervoor staan, is niet duidelijk. Officieel is er niets bekend en Geertman was niet bereikbaar voor een reactie.

  Zeker is dat het café-restaurant wel snel een nieuwe impuls krijgt. Ruud en Godelieve Ham nemen per 1 april de zaak over. De bedoeling is dat het ondernemersechtpaar, dat in Den Bosch ook restaurant Palazzo drijft, met de Blauwe Sluis doorgaat op de ingeslagen weg. Dat betekent een middenklasse restaurant. Nu nog is de zaak open vanaf 17.00 uur, maar de nieuwe ondernemers willen in het hoogseizoen dagelijks al vanaf 11.00 uur open gaan. Met een terras met schitterend uitzicht over de Maas, moet dat op mooie dagen zeker veel bezoekers trekken. Wie weet, schuiven zelfs campinggasten straks aan om 'weg te zwijmelen bij een dramatische zonsondergang', zoals de site aanprijst.