article
1.983497
DEN BOSCH - Jezelf te verliezen in meer blauw/ Wezenloos naar de blauwe lucht/ En de blauwe spiegeling staren/ Onder je en boven je of/ Boven je en onder je/ Dat dan indrinken/ En er in verdrinken.
Dichtregels maken uit beelden en mythes
DEN BOSCH - Jezelf te verliezen in meer blauw/ Wezenloos naar de blauwe lucht/ En de blauwe spiegeling staren/ Onder je en boven je of/ Boven je en onder je/ Dat dan indrinken/ En er in verdrinken.
http://www.bd.nl/regio/den-bosch-e-o/dichtregels-maken-uit-beelden-en-mythes-1.983497
2008-03-21T02:22:51+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.983499.1348257011!image/image-983499.JPG
Noord-Brabant,Lokaal Thema BD,Den Bosch,Editie Den Bosch
Den Bosch e.o.
Home / Regio / Den Bosch e.o. / Dichtregels maken uit beelden en mythes

Dichtregels maken uit beelden en mythes

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Pieter Lobbezoo timmert al hard aan de weg als dichter. foto Marc Bolsius
  DEN BOSCH - Jezelf te verliezen in meer blauw/ Wezenloos naar de blauwe lucht/ En de blauwe spiegeling staren/ Onder je en boven je of/ Boven je en onder je/ Dat dan indrinken/ En er in verdrinken.

  Als Pieter Lobbezoo (17) uit Den Bosch verhalen hoort of dingen meemaakt, dan komen er vaak beelden in hem op en die zet hij om in dichtregels. Bovenstaande frases rolden voort uit wat hij zich verbeeldde toen een vriendin op een feest zoveel had gedronken, dat hij haar zelf kon vertellen wat ze had gedaan. "Ik zag de negatieve gevolgen van alcohol en maakte een gedicht over iemand aan de drank die elke dag met een vlot de zee opdrijft, zonder dat hij weet waarom", legt Pieter uit.

  Zijn bijzondere gedachten hebben inmiddels waardering gekregen bij verschillende dichtwedstrijden. Hij won op 9 maart de voorronde van de Kunstbende-wedstrijd en mag voordragen in de Tilburgse popzaal 013 tijdens de regiofinale op 25 mei.

  Jongeren dichten nogal wat af dezer dagen, maar dan meestal in de vorm van rapteksten. Waarom ben jij op traditionele wijze gaan dichten?

  "Het begon op mijn veertiende toen ik in de tweede klas zat van het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch. Voor een opdracht Nederlands moesten we gedichten uitzoeken. Ik was te laat om naar de bieb te gaan, maar gelukkig stond thuis de dichtbundel 'Domweg gelukkig, in de Dapperstraat' in de kast. De gedichten uit die bundel inspireerden me enorm. Later dat jaar schreef ik mijn eerste gedicht, over dementie, waarin ik in elke strofe meer letters liet wegvallen. De leraar wilde een negen geven, maar op aandringen van de klas werd het een tien, ha!"

  Wat zet je aan om te gaan dichten? Teksten, beelden, eigenlijk alles. Ik heb altijd veel gelezen. De gedichten van Lucebert en fantasy romans van Terry Pratchett brengen me soms op ideeën. Maar soms hoor ik gewoon een prachtige zin en denk ik: daar wil ik iets mee doen. Meestal werk ik vanuit een beeld of metafoor."

  Dicht je omdat je het leuk vindt of omdat je van jezelf moet dichten? "Het is een soort verslaving, een manier om me te uiten. Ik ben niet iemand die zijn vrienden opbelt als iets me dwars zit, maar ik zet het liever eerst zelf allemaal op een rijtje."

  Je dicht over liefde, alcoholisme, afgewezen worden. Dat zijn best zware thema's. Toch niet autobiografisch hoop ik?

  "Nee, dan was ik een megalomane, suïcidale moordenaar geweest, ha! Maar ik ben wel iemand die 'verder wil kijken'. Ik vind filosofie interessant, omdat filosofen je laten zien dat je ook op een andere manier over dingen kan denken. Ik houd ook van mythologische verhalen. Die verwerk ik in mijn gedichten en verhalen, zoals bij Daphne Noir. Dat gaat over de god Apollo die de nimf Daphne aanspreekt die veranderd is in een laurierboom. Aan dat verhaal heb ik mijn eigen draai gegeven."

  Het voordragen van gedichten lijkt me een stuk persoonlijker dan pakweg gitaarspelen. Waarom heb je de behoefte om de gedichten voor te lezen aan publiek?

  "Ik schrijf gedichten juist omdat ik iets kwijt wil. Het geeft ook een hele kick om voor te dragen. Om het gedicht te laten horen zoals het bedoeld is. Het gedicht 'Witte Wijn' vind ik het leukste om te doen. De zin 'spellen moeizaam de woorden op je aan glas verslaafde lippen', klinkt zo lekker. Vanwege die laatste drie woorden."

  Je doet mee aan je eerste grote wedstrijd en zit nu al in de regiofinale van de Kunstbende. Dat gaat dus kker!

  "Hier heb ik altijd al van gedroomd. Ik heb allereerst de voorronde van de Kunstbende gewonnen. En een docent die in de uitgeverswereld zat, was daarnaast laaiend enthousiast over mijn gedichten. Vanochtend kreeg ik ook nog eens een voicemailbericht dat de organisatie van het festival 'Geen daden maar Woorden' in de Verkadefabriek interesse in een voordracht had!"

  Vaak worden dichters later schrijvers. Denk je aan een schrijverscarrière?

  "Na mijn eindexamen wil ik de opleiding Writing for Performance gaan doen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daar leer je toneelschrijven en ga je bezig met poëzie en literatuur. Ik droom ervan dat ik op een dag de bibliotheek kan binnenlopen en aan de balie vragen naar een boek van mezelf. En dat ze dan zeggen: 'Daar ligt ie'."