article
1.1072985
De gemeenten Sint-Michielsgestel en Boxtel proberen vrijdag met borstelen en sneeuwschuiven de wegen binnen de gemeente berijdbaar te houden.
Gestel en Boxtel strooien niet meer
De gemeenten Sint-Michielsgestel en Boxtel proberen vrijdag met borstelen en sneeuwschuiven de wegen binnen de gemeente berijdbaar te houden.
http://www.bd.nl/regio/den-bosch-e-o/gestel-en-boxtel-strooien-niet-meer-1.1072985
2010-12-24T12:47:14+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.1072987.1348278714!image/image-1072987.JPG
Noord-Brabant,Lokaal Thema BD,Meierij,Editie De Meierij,De Gemeenten Sint
Den Bosch e.o.
Home / Regio / Den Bosch e.o. / Gestel en Boxtel strooien niet meer

Gestel en Boxtel strooien niet meer

Foto's
1
  De gemeenten Sint-Michielsgestel en Boxtel proberen vrijdag met borstelen en sneeuwschuiven de wegen binnen de gemeente berijdbaar te houden.

  In een groot deel van de gemeenten leverde dit behoorlijke problemen op met een aantal autoschades als gevolg.

  Zout strooien was er volgens een woordvoerster van de gemeente Sint-Michielsgestel niet bij omdat er niet meer voldoende zout in opslag is. "We hebben nog iets liggen voor als het echt gaat ijzelen of zo, maar dat is niet eens voldoende voor één ronde door de gemeente", stelt de woordvoerster.
  "De wegen zijn nu ook zichtbaar slechter, dus mensen rijden ook rustiger", vervolgt ze. Vanuit Gestel is al op 6 december bij leverancier Eurosalt nieuw strooizout besteld. Levering daarvan is tot nu toe uitgebleven. "We hebben ook besteld bij het net ingestelde zoutloket. Maar ook dat is afwachten", stelt de woordvoerster.
  In Boxtel wordt, naast het sneeuwruimen en borstelen van de wegen, op enkele plaatsen lavazand gestrooid. "Daardoor wordt de sneeuw die er ligt een beetje stroever, meer ook niet", zegt een woordvoerder van de gemeente Boxtel. Volgens hem is er nog voldoende zout in voorraad voor zo'n drie volle strooironden. "Maar je weet niet wat het weer gaat doen." Dus wordt het spaarzame zout daarvoor bewaard.
  In beide gemeenten is vrijdag ook geen afval opgehaald. "Het is gewoon te gevaarlijk om met die grote afvalwagens de wijken in te gaan. De kans op schade is te groot", stellen beide woordvoerders.
  In Schijndel wordt op de zogeheten calamiteitenroute - de belangrijkste wegen - nog gestrooid. De andere wegen niet. "Maar ligt er maandag op de binnenwegen nog sneeuw, dan gaan we daar sneeuwschuiven", zegt een woordvoerster .
  De gemeente Haaren had de minste problemen. Met sneeuwschuivers en borstelmachines werden vrijdagochtend de wegen schoongemaakt. In de middag is er zout gestrooid, maar dat hebben we gemengd met berkelzand. Dat werkt prima."
  Spekgladde wegen zijn er in Den Dungen, Maaskantje en Sint-Michielsgestel. Ook de doorgaande wegen als de Hoogstraat en Esscheweg zijn vrijdag iets na de middag nog steeds niet sneeuwvrij.
  Het strooizout is op en dat is te merken. Rond supermarkt Jumbo in Gestel gaat het wel. De winkel heeft zelf de stoep sneeuwvrij gemaakt. Maar veel kerstboodschappen worden in grote tassen meegesjouwd door wandelende mensen.
  Op de binnenwegen in Den Dungen en Maaskantje is het bar en boos. Fietsers glijden uit en vallen op hun snufferd. Auto's maken bijna elke vijf minuten capriolen op kruispunten en bijna-ongelukken zijn aan de orde van de dag. In Sint-Michielsgestel wordt volop gewerkt aan het schoonvegen van de wegen door onder meer traktoren met grote borstels. Iets na de middag wordt de Hoogstraat, die eerder op de dag ook al werd gedaan, nog eens gepoetst. Niet alle in het wegdek vastgereden sneeuw gaat er af, maar wel veel.
  Tegenover de Albert Heijn, op het Adrianustracé, is het parkeerterrein bijna onbegaanbaar. Bij de Albert Heijn zelf en bij de Petrustoren is het beter. De weekmarkt gaat in afgeslankte vorm toch door.