article
1.6618158
DEN BOSCH - Kleinere velden, minder spelers en nieuwe spelregels. De KNVB wil zo meer spelplezier en jong talent beter opleiden. Wordt er nu nog zeven tegen zeven op een half veld gespeeld, straks wordt dat zes tegen zes en acht tegen acht op een kleiner veld.
Clubs positief over nieuwe regels jeugdvoetbal, maar wie betaalt?
DEN BOSCH - Kleinere velden, minder spelers en nieuwe spelregels. De KNVB wil zo meer spelplezier en jong talent beter opleiden. Wordt er nu nog zeven tegen zeven op een half veld gespeeld, straks wordt dat zes tegen zes en acht tegen acht op een kleiner veld.
http://www.bd.nl/regio/den-bosch-e-o/s-hertogenbosch/clubs-positief-over-nieuwe-regels-jeugdvoetbal-maar-wie-betaalt-1.6618158
2016-11-07T19:17:37+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6618183.1478521294!image/image-6618183.JPG
Den Bosch,Voetbal-amateur,Vrijetijdsbesteding
's-Hertogenbosch
Home / Regio / Den Bosch e.o. / 's-Hertogenbosch / Clubs positief over nieuwe regels jeugdvoetbal, maar wie betaalt?

Clubs positief over nieuwe regels jeugdvoetbal, maar wie betaalt?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een jeugdtraining bij Udi'19 in Uden.
   Fotograaf
  DEN BOSCH - Kleinere velden, minder spelers en nieuwe spelregels. De KNVB wil zo meer spelplezier en jong talent beter opleiden. Wordt er nu nog zeven tegen zeven op een half veld gespeeld, straks wordt dat zes tegen zes en acht tegen acht op een kleiner veld. 

  Het doel van de veranderingen? Meer balcontact en dus meer spelplezier, maar vooral ook meer kans voor ontwikkeling. Want hoe meer je aan de bal bent, hoe eerder je leert om te spelen als een kleine Messi. En dat vinden ze wel leuk bij de KNVB. „Het draait natuurlijk uiteindelijk allemaal om het beter opleiden van de jonge voetballers”, meent Freddy Jacobs, hoofd jeugdopleidingen bij OJC Rosmalen. „En hoe eerder talent komt bovendrijven, hoe beter.”

  Extra tijd en geld
  Het klinkt mooi, maar stiekem komt er nog best veel bij kijken. Want niet alleen moeten de nieuwe regels geleerd worden door spelers en scheidsrechters. Organisatorisch kost het de clubs ook nog wel wat kruim. „We moeten op zoek naar meer begeleiders en meer doelen”, berekent John Lankheet van Sarto in Tilburg.

  Bij Udi'19 probeerden ze het een avondje uit. De velden uitzetten, het steeds verplaatsen van goals, de aanschaf van nieuwe pupillengoals en het vormen van de teams. Het kost allemaal extra tijd en geld, maar dat komt wel goed denkt Eric Van Gogh, technisch coördinator bij de club. „We moeten gewoon wat meer beroep doen op de vrijwilligers en de KNVB heeft toch wel een potje voor die goals?”

  Overgang
  Het grootste pijnpunt is volgens Udi’19 de overgang naar het uiteindelijke elftal. „Het is al een flinke stap voor de jeugd om van een half veld naar een heel veld te gaan. Maar nu wordt dat gat echt gigantisch”, aldus Eric van Gogh die verder de nieuwe opzet wel toejuicht.

  Positief
  Net als Freddy Jacobs bij OJC. De club in Rosmalen hoopt nog wel wat invloed te kunnen uitoefenen op bepaalde details. „Maar we zijn wel positief”, reageert de hoofd jeugdopleiding. Al moet OJC als één van de grootste amateurclub nogal wat materiaal inkopen. „En dan is zo’n potje van de KNVB misschien niet genoeg. Maar dat zien we dan tegen die tijd wel". En die tijd komt vrij snel. In januari hakt de KNVB de knoop door.