article
1.6089861
HEESWIJK – Kasteel Heeswijk krijgt een oprijlaan met nieuwe luister. De oude laan wordt hersteld en er komen onder andere nieuwe leeuwen op de portalen.
Kasteel Heeswijk krijgt oprijlaan met nieuwe luister
HEESWIJK – Kasteel Heeswijk krijgt een oprijlaan met nieuwe luister. De oude laan wordt hersteld en er komen onder andere nieuwe leeuwen op de portalen.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/bernheze/kasteel-heeswijk-krijgt-oprijlaan-met-nieuwe-luister-1.6089861
2016-06-08T10:11:14+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6089864.1465380553!image/image-6089864.jpg
Heeswijk,Historie,Kort nieuws,kort
Bernheze
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Bernheze / Kasteel Heeswijk krijgt oprijlaan met nieuwe luister

Kasteel Heeswijk krijgt oprijlaan met nieuwe luister

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Toegangshek Kasteel Heeswijk
      Fotograaf
    HEESWIJK – Kasteel Heeswijk krijgt een oprijlaan met nieuwe luister. De oude laan wordt hersteld en er komen onder andere nieuwe leeuwen op de portalen.

    De historische oprijlaan van Landgoed Heeswijk, die de provinciale weg N279 verbindt met het Kasteel, wordt met een bijdrage van de Provincie opgeknapt. Zo worden de entreezuilen, bruggen, bestrating en beplantingen aangepakt. De oude hoofdoprijlaan is sinds de jaren ‘60 niet meer in gebruik. De baron koos voor de ingang aan de Gouverneursweg tussen Heeswijk en Den Bosch. De laan werd domein voor fietsers en wandelaars. Sindsdien is de laan langzaam vervallen.

    De zuilen bij de ingang zijn een rijksmonument en zullen steen voor steen gerestaureerd worden. De ontbrekende stenen worden bij een speciale fabriek apart gebakken. De stenen in het landschap, de zuilen, poorten, ornamenten en bestrating zijn eigendom van het kasteel. Zij vallen onder monumentenbeheer. Het landschap zelf daarentegen is in bezit van Brabants Landschap. Deze natuurorganisatie werkt samen in dit project om het landgoed weer zijn historische karakter terug te geven.

    Het landschapsarchitectenbureau Elings uit Heeswijk-Dinther voert de directie over dit project. Het bureau Restauratiearchitectuur BBM coördineert de restauratie van de zuilen. Het project is mogelijk gemaakt met een subsidie van 170.000 euro van de Provincie. De werkzaamheden aan de zuilen en de verhardingen beginnen na de zomervakantie, de gehele aanplant is na de winter gereed.