article
1.6401598
OSS - Het is 1950 en Vorstenbosch is versierd met groene dennenboompjes en kleurige slingers. Het moet een schitterend gezicht zijn geweest.
WEERZIEN: Nieuwe Kapel als feestgave bij eeuwfeest parochie Vorstenbosch
OSS - Het is 1950 en Vorstenbosch is versierd met groene dennenboompjes en kleurige slingers. Het moet een schitterend gezicht zijn geweest.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/bernheze/weerzien-nieuwe-kapel-als-feestgave-bij-eeuwfeest-parochie-vorstenbosch-1.6401598
2016-09-19T05:33:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6377051.1473620524!image/image-6377051.jpg
Vorstenbosch,Kort nieuws,Historie,Weerzien,kort
Bernheze
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Bernheze / WEERZIEN: Nieuwe Kapel als feestgave bij eeuwfeest parochie Vorstenbosch

WEERZIEN: Nieuwe Kapel als feestgave bij eeuwfeest parochie Vorstenbosch

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het eeuwfeest in Vorstenbosch.
   Fotograaf
  OSS - Het is 1950 en Vorstenbosch is versierd met groene dennenboompjes en kleurige slingers. Het moet een schitterend gezicht zijn geweest. 

  In een oud krantenknipsel van 1950, naam krant en schrijver onbekend, staat het volgende: ,,Nog nooit waren er langs zulk een lange afstand langs de wegen groene denneboompjes opgericht, met kleurige roosjes bestoken en met elkaar verbonden door fleurige slingers; nog nooit zal er over de wegen van de kerk naar de Karpensdijk zulk een zinrijke historische optocht zijn getrokken, een optocht aan welke totstandkoming zo goed als geheel de parochie heeft meegewerkt, een optocht ook, waar niet enkel het verleden maar eveneens het heden op passende wijze werd verzinnebeeld.”

  En dat allemaal in één zin. Maar het geeft duidelijk weer dat er in Vorstenbosch een heel groot feest was. Een feest vanwege het 100-jarige bestaan van de zelfstandige parochie en tegelijkertijd het zilveren pastoorsfeest van pastoor Liebregts.

  Zelfstandig
  Tot 1850 waren de inwoners van Vorstenbosch voor hun kerkbezoek aangewezen op de schuurkerk in Bedaf. In 1847 begon men met de bouw van een eigen kerk en pastorie en op 1 januari 1850 werd Vorstenbosch een zelfstandige parochie. Dus in 1950 dubbel feest, met als geschenk van de parochianen een nieuwe Mariakapel.

  De optocht werd volgens de krant ‘vanzelfsprekend’ geopend door de eigen rijvereniging op glanzende paarden : “Over welke edelen dieren beschikt toch een kleine plaats als Vorstenbosch.” Vervolgens een oud-Germaans gezin, een voorstelling van de voormalige St Antoniuskapel en de kapel van Bedaf, een wagen met de H. Cunera en haar gezellinnen, priesters die door forse hellebaardieren voortgedreven werden en Franse krijgers die de godsdienstvrijheid in Vorstenbosch hadden gebracht.

  Nepsnorren
  En dan zijn we bij de stoere hellebaardieren op de foto. Jo van den Berg, een echte Vorstenbossenaar, heeft met wat navragen alle vier de mannen een naam kunnen geven. Arnoud van der Heijden, Ad van Hout, Henk van Iperen en Cor Dominicus waren toen een jaar of 21. Dus om met enige geloofwaardigheid priesters op te kunnen jagen, zoals dat kennelijk tijdens de Protestantse reformatie gebeurde, moesten er toch nepsnorren aan te pas komen. De twee jongetjes zijn niet herkend.

  Het artikel vermeldt verder: ,,In die stoet was er ook een wagen, waarop de zes oudste inwoners van Vorstenbosch hadden plaatsgenomen en die tesamen 500 jaar telden. Of ze conferentie hebben gehouden over de totstandkoming van de nieuwe kerk in 1850 is niet bekend, maar onder het toeziend oog van de 94-jarige v.d. Broek legde ze lustig een kaartje en nipten ze bedachtzaam aan hun borreltje”. Nee, niet rustig, vroeger legde je ‘lustig ‘ een kaartje.

  Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.