article
1.941034
11 mrt 2008, 03:19 - ZEELAND - Buurtvereniging De Noordhoek in Odiliapeel heeft bezwaar tegen de komst van crossterrein De Peel.
Buurtvereniging niet blij met motorcrosser
11 mrt 2008, 03:19 - ZEELAND - Buurtvereniging De Noordhoek in Odiliapeel heeft bezwaar tegen de komst van crossterrein De Peel.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/buurtvereniging-niet-blij-met-motorcrosser-1.941034
2008-03-11T02:19:04+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6007234.1463003513!image/image-6007234.png
Noord-Brabant,Lokaal Thema BD,UdenVeghel,Editie UdenVeghel
Oss, Uden, Veghel e.o.
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Buurtvereniging niet blij met motorcrosser

Buurtvereniging niet blij met motorcrosser

  11 mrt 2008, 03:19 - ZEELAND - Buurtvereniging De Noordhoek in Odiliapeel heeft bezwaar tegen de komst van crossterrein De Peel.
  Dit heeft de vereniging in een brief aan de gemeente Landerd laten weten.

  De gemeente heeft geantwoord dat er een informatieavond wordt georganiseerd. Volgens wethouder Chris School wordt getracht te zorgen dat er zo min mogelijk overlast van het crossterrein komt. "Maar het circuit komt daar wel." De wethouder doelt hiermee op het terrein naast de mestverwerkingsfabriek Ferm-O-Feed in Zeeland. In 2010 moet het circuit klaar zijn. De buurtvereniging zegt in haar brief dat er al 'genoeg druk op de woon- en leefomgeving wordt gelegd', door de zware geluidsbelasting van vliegbasis Volkel, de aan- en afvoer van nabij gelegen industrieën en de stank van Ferm-O-Feed. Zij vreest dat de geluidsoverlast zal toenemen met de komst van het crossterein.

  "Dat zal wel meevallen", zegt Hans van der Zanden, voorzitter van de Schaijkse motorclub Sint- Christoffel. "Het is goed doorgerekend en het circuit zal aan de normen voldoen."

  Volgens wethouder School heeft de provincie al een positief advies gegeven over de plaatsing van het crossterrein bij Ferm-O-Feed. "Wij zijn volop bezig met het bestemmingsplan en willen de omwonenden hierbij betrekken." In mei of juni wordt de voorlichtingsbijeenkomst gehouden.

  Crossterrein De Peel wordt een regionaal terrein. Het wordt gerealiseerd door de gemeenten Boekel, Uden, Veghel en Landerd. Sinds de sluiting van het Reekse crossterrein in 2002 beschikt Landerd niet meer over een circuit voor motorcrossers. Dat heeft er voor gezorgd dat er vaak wordt wildgecrosst. In het coalitieprogramma heeft het college aangegeven dit aan te willen pakken. "Hoe meer last er is van het wildcrossen, des te beter", is Tonnie Bens' mening, voorzitter van de Stichting Motorcross Reek.

  Volgens Bens hielden de crossers zich strikt aan de regels toen er nog plaats voor hen was in Reek. "Anders werden ze geweerd bij een aantal wedstrijden. Mensen die verzot zijn op motorsport houd je niet tegen." De stichting is 'slapende' en organiseert geen activiteiten meer. "Trainen in de buurt zit er niet meer in." Ondanks dat doet Bens niet mee aan het terrein De Peel. Hij is bang dat andere clubs uit de regio die nog wel terreinen hebben, onder meer Boekel, Gemert en Mill, 'de nek worden omgedraaid' door dit initiatief. "Ook is de grond daar niet geschikt om te crossen."

  Van der Zanden ziet De Peel echter wel zitten. "Het is zeker zonde dat Reek moest sluiten, maar dat is een verloren strijd. Het gaat nu met kleine stapjes, maar ik zie het zonnig in. Alleen jammer dat we zo ver van het dorp afzitten. We willen wel één à twee keer per jaar in de buurt wedstrijden houden."