article
1.6224635
SCHAIJK - Het BD zoekt deze zomer naar de toppers van de Brabantse terrassen. Vandaag: Yvette van den Berg, van eetcafé De Notaris in Schaijk.
Topper op het terras Yvette van den Berg: Serveren is meer dan iemand koffie brengen
SCHAIJK - Het BD zoekt deze zomer naar de toppers van de Brabantse terrassen. Vandaag: Yvette van den Berg, van eetcafé De Notaris in Schaijk.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/landerd/topper-op-het-terras-yvette-van-den-berg-serveren-is-meer-dan-iemand-koffie-brengen-1.6224635
2016-07-28T05:04:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6224649.1469631285!image/image-6224649.JPG
Schaijk,Horeca,MijnBD,Terrastopper
Landerd
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Landerd / Topper op het terras Yvette van den Berg: Serveren is meer dan iemand koffie brengen

Topper op het terras Yvette van den Berg: Serveren is meer dan iemand koffie brengen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Yvette van den Berg (24) van De Notaris.
   Fotograaf
  SCHAIJK - Het BD zoekt deze zomer naar de toppers van de Brabantse terrassen. Vandaag: Yvette van den Berg, van eetcafé De Notaris in Schaijk.

  Toen ze laatst, als een soort medewerker van de maand, op de Facebookpagina van het Schaijkse eetcafé De Notaris prijkte, stroomden de reacties binnen. ‘Als je naar Yvette kijkt, krijg je vanzelf een smile op je gezicht. Wat een leuke meid. Ik ben fan!’, schreef de een. ‘Eerlijk gezegd word ik toch wel een beetje extra blij als Yvette dienst heeft’, bekende de ander. En iemand die onlangs voor het eerst De Notaris bezocht: ‘Yvette vermaakte het volledige terras met haar humor en ze zorgde ervoor dat het niemand aan iets ontbrak’.

  Betere reclame kan eigenaar Stef Heijmans niet krijgen. „Vóór ze naar huis gaat, neemt ze altijd nog even afscheid van de gasten. Daar is ze dan anderhalf uur mee bezig”, schetst hij. Zelf vindt Yvette van den Berg dat overigens volkomen normaal. „Ik zou het gek vinden om ineens te verdwijnen, terwijl ik het een hele avond gezellig heb gehad met mensen.”

  Benaderen
  ​Serveren, dat is in de ogen van Yvette meer dan iemand een kopje koffie brengen. Dat is ook ‘entertainen’. Niet dat ze moppen loopt te tappen, maar Yvette weet wel goed in te schatten hoe ze mensen kan benaderen. Als ze met volle borden aan komt lopen en iemand zegt ‘dat ziet er lekker uit’, hoor je Yvette gerust repliceren: „Dank je, en het eten ook.” Een geijkte horecagrap, geeft ze toe.

  Hoewel ze ook om haar schoonheid gecomplimenteerd wordt, schat Yvette zelf in dat ‘charisma’ belangrijker is. En toegankelijkheid. „Je kunt nog zo knap zijn, als je met zó’n bakkes rondloopt heb je daar niets aan.” Toegankelijk ben je als mensen het ook durven zeggen als iets niet helemaal naar hun zin is, vindt ze.

  Kennis
  Werk in de horeca wordt over het algemeen schromelijk onderschat, vindt de serveerster. Je moet kennis hebben van bieren, de keuken, allergenen, cocktails, thee en koffie. Zo is Yvette bezig met de aanschaf van een luxe koffiemachine zodat ze thuis als een barista kan oefenen op de allerbeste koffies. Iedere vrije dag die ze heeft, gebruikt ze om andere horecagelegenheden te bekijken. „Ik zal niet gauw twee keer naar dezelfde zaak gaan. Ik wil zoveel mogelijk ideeën opdoen.”

  Onlangs nam ze een kijkje in een Nijmeegs café waar de oudste barman van Nederland werkt. „Hij is 86. Hij stond daar helemaal netjes achter de bar. Strikje om, haar strak naar achteren gekamd en zó’n charmeur. Ik heb een tijd met hem zitten kletsen.”

  Staat Yvette op haar 86ste ook nog op het terras van De Notaris? Dat waarschijnlijk niet. „Ik zou wel ooit een eigen zaak willen. Met goed bier, goede koffie en veel eten.”

  Bekijk de overige genomineerden op: bd.nl/terrastopper.

  Stem ook op jouw favoriet. Meedoen kan tot 13 september. Op de mobiele site en app kan het even duren voordat de verkiezing geladen is. Een moment geduld alsjeblieft.

  Locatie

  Locatie
  Open locatie in Google Maps