article
1.1058800
Bon. Edo Stouten is geen directeur meer van Bonduelle Benelux, maar dat wil niet zeggen dat hij uit de wereld van de groenten is gestapt.
Nalatenschap van een bevlogen groentenman
Bon. Edo Stouten is geen directeur meer van Bonduelle Benelux, maar dat wil niet zeggen dat hij uit de wereld van de groenten is gestapt.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/nalatenschap-van-een-bevlogen-groentenman-1.1058800
2009-03-06T02:41:08+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.1058802.1348274419!image/image-1058802.JPG
Noord-Brabant,Lokaal Thema BD,UdenVeghel,Editie UdenVeghel
Oss, Uden, Veghel e.o.
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Nalatenschap van een bevlogen groentenman

Nalatenschap van een bevlogen groentenman

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Edo Stouten, oud-directeur van Bonduelle Benelux en schrijver van het boek 'De wereld van groente'. foto Raoul Hollants/Van Assendelft
  Bon. Edo Stouten is geen directeur meer van Bonduelle Benelux, maar dat wil niet zeggen dat hij uit de wereld van de groenten is gestapt.

  Zijn bedrijf -'Bonduelle is niet mijn kindje, ik bén Bonduelle' - draait door zonder hem, al zal het nooit meer hetzelfde zijn. Maar zijn medewerkers werken met zijn nalatenschap: een naslagwerk dat zijn enorme kennis op het gebied van groenten bevat. Het boek 'Dé wereld van groente' toont informatie en foto's over bijna alle groenten die er ter wereld te vinden zijn en ligt op het bureau van de medewerkers, in het Nederlands en Frans. Het gaat naar relaties. En het is inmiddels verkrijgbaar in de boekhandel. Zonder de omslag met het merk Bonduelle erop, want dat oogt niet commercieel en dat verkoopt beter in de boekwinkel. Dat is Edo Stouten ten voeten uit: marketeer in hart en nieren.

  'Bon,' zegt hij om de haverklap, alsof hij Franstalig is. "Ik dacht altijd dat ik commercieel sterk was, maar ik ben in wezen nog meer een marketingman. Mensen zoals ik bevinden zich bij multinationals op de marketingafdeling." 'Doe anders dan anderen', dat is zijn motto. Stouten dóet niet alleen anders, hij ís ook anders. Als kind was hij al dol was op biologie. Hij had een moestuintje (een 'potager') en een hart voor alles wat beweegt. Ook de mens dus, want Stouten is een behoorlijk sociaal wezen. Bovendien had hij een buitengewoon goed gevoel voor taal. "Ik haalde een negen voor biologie omdat ik dat zelf wilde, en een negen voor Nederlands omdat mijn leraar dat wilde. Men vond toen al dat ik bijzondere zinnen maakte, dingen net iets anders wist te formuleren."

  Toen hij in 1974 bij Bonduelle terecht kwam als directeur van Bonduelle Nederland, dat voorheen nog niet bestond, 'kwamen die dingen samen'. "Ik solliciteerde bij Kraznalopsky. Daar zaten al die mannen in pak, ik nam ze op en ik wist dat die baan van mij was. Ik kwam uit de groenten, werkte daarvoor bij diepvriesgroothandel Tuscho in Maastricht. En ik sprak het beste Frans."

  Aan de muur in de woonkamer aan Stoffels in Uden hangen pasteltekeningen van kapucijners en maïskolven. "Telkens als we een nieuwe groente introduceerden liet ik een nieuwe maken. Getekend door een Udense, ik zoek graag talent dicht bij huis." Zo kwam de Udenaar ook met Bonduelle, dat aanvankelijk in Maastricht zat, in Veghel terecht. Transporteur Van der Heijden reed al met chocolade van Mars naar Frankrijk en Stouten sloot zich aan. Hij vestigde zich naast Mars aan de Kennedylaan en liet Van der Heijden zelfs zijn P& O doen. "Zodat ik me alleen bezig kon houden met commercie." Hij keek naar de markt; de tijd waarin de Nederlander vaker buitenshuis ging eten en de Franse keuken adopteerde. "Wat uit Frankrijk kwam was culinair, dus kwaliteit." En dus heetten de boontjes van Bonduelle haricot verts, bracht hij ratatouille, flageolets en Franse wortelsalade op de markt. Eerst de horeca, dan de supermarkt. "Als ik het andersom had gedaan, was Bonduelle nooit een A-merk in de retail geworden. Thuis wilde men wat het restaurant bracht, niet andersom." Stouten bestierde zijn bedrijf als een pater familias, hij was de bedenker, directeur, marketeer en personeelsmanager. Hij bedacht de spinaziebouillettes, de rits-ratssluitingen, de complete Bonduelleschappen in de supermarkt, de recepten op de verpakking en leerde Nederlanders groenten uit blik eten. Vooral maïs. Na haricot verts en voor doperwtjes en worteltjes het best verkochte product. Anderen hadden het nakijken. Met een glimlach: "Wij hebben mooie spinazie-eitjes in porties van 30 gram, de concurrent maakt er een soort kattenbrokken van van 7 gram."

  Bonduelle werd groter en 'Frankrijk' wilde een Bonduelle Benelux. Veghel en Mechelen werden samengevoegd in Eindhoven. Het personeel is tweetalig.

  Stouten is in alles bijna een Fransman. Hij trouwde zelfs een Française. Nu hij met pensioen is, geridderd in het Frans en Nederlands, en er van het groentenboek al 2000 exemplaren zijn verkocht, gaat hij zich toeleggen op zijn nieuwe bedrijf. Een organisatie ter verbetering van de relatie Nederland-Frankrijk. Met daarin nog een bekende: oud-minister Gerrit Braks. Ook geeft hij gastcolleges marketing en zet hij zich in voor de verbetering van land- en tuinbouwproducten. Zoals de tomaat, het enfant terrible van de veredelde groenten. "Vind maar eens een tomaat met smaak in Nederland. Daar is geen beginnen aan."