article
1.5673534
HAREN - De oudste afbeelding van een rommelpot oftewel foekepot in Nederland dateert van 1559, op een schilderij van Pieter Breugel de Oude: ‘De strijd tussen Vasten en Vastenavond’. Daarna kom je de foekepot herhaaldelijk tegen op schilderijen van vele grote meesters. En nu op oude foto’s.
WEERZIEN: een varkensblaas voor een kus
HAREN - De oudste afbeelding van een rommelpot oftewel foekepot in Nederland dateert van 1559, op een schilderij van Pieter Breugel de Oude: ‘De strijd tussen Vasten en Vastenavond’. Daarna kom je de foekepot herhaaldelijk tegen op schilderijen van vele grote meesters. En nu op oude foto’s.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/oss/weerzien-een-varkensblaas-voor-een-kus-1.5673534
2016-02-01T06:13:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.5651296.1453460562!image/image-5651296.jpg
Oss,Historie,Fotografie,Kort nieuws,Weerzien,kort
Oss
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Oss / WEERZIEN: een varkensblaas voor een kus

WEERZIEN: een varkensblaas voor een kus

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HAREN - De oudste afbeelding van een rommelpot oftewel foekepot in Nederland dateert van 1559, op een schilderij van Pieter Breugel de Oude: ‘De strijd tussen Vasten en Vastenavond’. Daarna kom je de foekepot herhaaldelijk tegen op schilderijen van vele grote meesters. En nu op oude foto’s.

  Wat is een rommelpot of foekepot? Een oud volksmuziekinstrument wat je zelf maakte van een blik en een varkensblaas met een stokje erin vastgemaakt. Deze blaas werd over het blik gespannen en door met je hand over het stokje te wrijven kreeg je een apart geluid. Het klonk wat als “froek froek” wat aan het ding de naam foekepot zou hebben gegeven. Met dit muziekinstrument ging men al vanaf de middeleeuwen langs de deuren op oudejaarsavond, Kerstmis, Driekoningen of Vastenavond. Dan zong men het liedje ‘rommelpotterij, rommelpotterij, geef mij een centje dan ga ik voorbij’, of een van de diverse variaties die hiervan nog te vinden zijn. De naam rommelpot zou afkomstig zijn van het Brabantse ‘romme’. In de ‘rommepot’ werd melk tot boter gekarnd maar je kon er ook een rommelpot van maken.

  In Haren ging men op Vastenavond langs de huizen en zongen ze deze versie. Wim van de Camp stuurde deze in.
  “Vandaag is het vasten aovond
  wij komen niet thuis voor 't aovond
  's-aovons in de maneschijn
  dan dansen wij op klompen.
  Gekke griet vertel het niet
  want onze Jan is dronken
  Ik heb zo lang met de rommelpot gelopen
  Nog geen geld om brood te kopen.
  Rommelpotterij rommelpotterij
  geef me een centje dan ga ik voorbij.”

  De kinderen op de foto zullen welllicht een ander liedje gezongen hebben. Ria van Breda uit Haren wist te vertellen wie er op de foto stonden. Sjaak van Breda, de man in het raam was haar oom. De man met sigaar is waarschijnlijk haar ome Jan. En de 2 kinderen zijn de zoon en dochter van Sjaak, Antoon en Mies. De kinderen buiten zijn de jongste kinderen van de familie Theunisse, Johan, Mies Lies en Tee.

  Om aan een blaas te komen moest er dus wel eerst een varken geslacht worden. Dus bij families die zelf slachtten was het geen probleem om een rommelpot te maken. Maar dan nog moest je er soms moeite voor doen. Wim schrijft : “Wat de blaas voor de rommelpot betreft kan ik nog mededelen dat als er bij ons thuis geslacht werd, ik van de slachter de kont van het varken moest kussen om de blaas te krijgen”.

  Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.