article
1.6264528
LITHOIJEN - Pastoor Koenraadt werd op 30 juni 1950 geïnstalleerd in de parochie H. Remigius in Lithoijen. De namen van een aantal mensen op de foto zijn bekend, voor de rest is niet veel boven tafel gekomen.
WEERZIEN: Installatie pastoor Koenraadt vol vraagtekens
LITHOIJEN - Pastoor Koenraadt werd op 30 juni 1950 geïnstalleerd in de parochie H. Remigius in Lithoijen. De namen van een aantal mensen op de foto zijn bekend, voor de rest is niet veel boven tafel gekomen.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/oss/weerzien-installatie-pastoor-koenraadt-vol-vraagtekens-1.6264528
2016-08-15T05:25:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6244075.1470386967!image/image-6244075.jpg
Lithoijen,Historie,Kort nieuws,Weerzien,kort
Oss
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Oss / WEERZIEN: Installatie pastoor Koenraadt vol vraagtekens

WEERZIEN: Installatie pastoor Koenraadt vol vraagtekens

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De installatie van Pastoor Koenraadt op 30 juni 1950 in Lithoijen
   Fotograaf
  LITHOIJEN - Pastoor Koenraadt werd op 30 juni 1950 geïnstalleerd in de parochie H. Remigius in Lithoijen. De namen van een aantal mensen op de foto zijn bekend, voor de rest is niet veel boven tafel gekomen.

  Volgens traditie zal de plechtige en feestelijke eucharistieviering aan het eind van de zondagmiddag hebben plaatsgevonden, met aansluitend een receptie. En er zal misschien ook wel een gilde bij aanwezig zijn geweest. Maar we weten het niet. Wel wisten een paar mensen een aantal namen. Een mevrouw dacht dat de middelste persoon misschien kardinaal Alfrink zou zijn. Maar dit is pastoor P. Van der Linden van de St. Lambertusparochie uit Lith.

  Pastoor Koenraadt was een witheer. Geen bierbrouwer, Witheer is namelijk ook een Belgisch-Nederlands bier, dat wordt gebrouwen in Meer (Hoogstraten). Hij was een pater van de Norbertijner gemeenschap. Ze werden ook wel ‘witheren’ genoemd vanwege hun witte habijt. Norbertijnen leven niet alleen contemplatief (beschouwend) maar richten zich ook meer op praktische prediking en zielzorg. Zij bedienen vaak verschillende parochies in de onmiddellijke omgeving van hun abdijen. In de volksmond werden deze pastoors dan ook ‘witte pastoors’ genoemd, in tegenstelling tot de ‘zwarte pastoors’ die rechtstreeks onder een bisschop vallen. (zie Wikipedia)

  Op de foto houdt burgemeester J. Smit een toespraak en inderdaad, hij heeft de speech in zijn hoed geplakt. (Hoe doen burgemeesters dit tegenwoordig, zonder hoge hoed?) De plaats is Café Van de Wetering en er was natuurlijk veel publiek. De krant was ook aanwezig volgens Frans Heeren. Tussen de burgemeester en pastoor Van der Linden zou een redacteur van een krant staan.

  Op de foto van links naar rechts:
  Heren in het zwart: dhr. Van de Worp, dhr. Ploegmakers, burgemeester J. Smit, pastoor P. Van der Linden, dhr. Romeijnders met jas over zijn arm, Norbertijn Koenraadt, de nieuwe witte pastoor.

  Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.