article
1.6074507
OSS - Er is nogal wat te zien op deze foto: 10 meisjes zijn herkend, de namen staan bij de foto.
WEERZIEN: op ritmische schoentjes door Oss
OSS - Er is nogal wat te zien op deze foto: 10 meisjes zijn herkend, de namen staan bij de foto.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/oss/weerzien-op-ritmische-schoentjes-door-oss-1.6074507
2016-06-06T05:48:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6053344.1464326289!image/image-6053344.jpg
Oss,Historie,Fotografie,Kort nieuws,Weerzien,kort
Oss
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Oss / WEERZIEN: op ritmische schoentjes door Oss

WEERZIEN: op ritmische schoentjes door Oss

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
   OSS - Er is nogal wat te zien op deze foto: 10 meisjes zijn herkend, de namen staan bij de foto. 

   

  De dame in de mooie jurk rechts is Liesbeth van Berkel, eigenaar balletschool. De dame met de witte schort is mevrouw Roefs van de brood en banketzaak op de Heuvel. Tegen de gevel iets verderop staat de familie van Beek, van de elektrozaak op de Walstraat. Het Heilig Hartbeeld op het Walplein, wat nu op de Berghemseweg staat, het parkje om het protestantse kerkje wat in de begin jaren 70 vakkundig gesloopt is en de Opel Kapitan, helemaal achteraan van de vader van Louis Keijzers.

  Het was 11 mei 1959, de balletschool van Liesbeth van Berkel bestond net een jaar en er werd een voorstelling gegeven. Vanwege deze gelegenheid moest er natuurlijk een foto gemaakt worden. Omdat het Bondsgebouw, waar altijd gerepeteerd werd, veel te klein was om alle meisjes op de foto te krijgen bedacht Liesbeth dat de kinderen over straat konden rennen. Fotograaf Daan Scholte knipte diverse keren af.

  Het was een begrip in Oss, de balletschool van juffrouw Liesbeth. Diverse generaties hebben bij haar de eerste balletstapjes gezet, op witte “ritmische schoentjes” , zo heette die toen. En nu nog. Iedereen, jong en oud, droeg een zwart balletpakje, geen gedoe met mooi, mooier, mooist.

  Toch heeft een meisje vooraan echte balletschoentjes aan. Wellicht een speciale gunst vanwege een verjaardag of zo. Liesbeth wist niet meer waarom. Na 25 jaar in het Bondsgebouw verhuisde de balletschool naar het verbouwde kerkgebouw aan de Burgemeester van den Elzenlaan. Dat werd ook wel tijd. Als kleedruimtes werden woonwagens gebruikt, het was er te klein en het dak lekte, waardoor tijdens een voorstelling de eerst 5 rijen toeschouwers moesten vluchten om niet nat te worden.

  Tijdens de opening van de balletschool in 1958 trad een bevriend balletgezelschap uit Amsterdam op. Een van de dames danste een Indiase dans, in traditionele Indiase kledij, dus blote buik. Na afloop kreeg Liesbeth van een van de gemeenteraadsleden te horen dat dit toch echt niet kon, in een Rooms Katholiek Bondsgebouw.

  Oss heeft niet veel jongens voortgebracht die klassiek ballet beoefenden. Jorrit Ruijs, een van de spelers van Soldaat van Oranje, is een van de weinigen. De eerste jeugdprins Carnaval in 1967 had als gevolg geen Raad van Elf maar 11 meisjes, leerlingen van de balletschool, De Huppelkes.

  Op de foto zijn herkend:
  Voorste rij: Laura van Berkel, Lotje van de Eerdweg, Ans van den Bergh, meisje Van Loosbroek.
  Tweede rij: Anette Smulders.
  Derde rij: Ankie Marijnissen, Ria van Ewijk, Dinie van Amstel.
  Ergens: Johanna Brands, Loes Willemsen.

  Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.