article
1.6145009
UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Martin van Lanen.
‘De Bedafse bergen waren de Mont Blanc’
UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Martin van Lanen.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/uden/de-bedafse-bergen-waren-de-mont-blanc-1.6145009
2016-06-28T05:08:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6146172.1467064772!image/image-6146172.JPG
Uden,Kort nieuws,Uden van,Udenvan,kort
Uden
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Uden / ‘De Bedafse bergen waren de Mont Blanc’

‘De Bedafse bergen waren de Mont Blanc’

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Martin van Lanen.
   Fotograaf
  UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Martin van Lanen.

  Martin van Lanen (79) is een rasechte Udenaar. Hij was de oudste van een gezin van tien. Na de lagere school van meester Schenk trok hij naar het Limburgse Steijl, want na een huisbezoek van ene pater Ronselaar wilde hij missionaris worden. Het enorme klooster aan de Maas herbergde ook een grote missiedrukkerij. “Indrukwekkend en zeker bepalend voor mijn latere liefde tot het grafische vak.” Samen met broer Henk startte hij Van Lanen Druk. Veel mensen kennen hem ook als alter ego Ujese Janus, die twintig jaar lang op de pronkzittingen van de Knoerissen op zijn eigen wijze het reilen en zeilen van de goegemeente op de korrel nam.

  Restaurant
  ,,Met de horeca zit het wel goed in Uden. Maar Grieks restaurant De Sirenes in de Kerkstraat heeft toch wel een sfeer die me aanspreekt. Of moeder Sirene en haar dochters ook gouden keeltjes hebben weet ik niet, maar culinair weten zij ons zeker te verlokken. Het glaasje Uzo van het huis is zéér charmant én om de eetlust op te wekken voorwaar geen overbodige luxe.”

  Leukste winkel
  ,,Herenmode Van Dal in de Julianastraat. Een niet te grote overzichtelijke winkel waar ik tenminste broeken in mijn maat kan vinden. Niet te opdringerige verkopers, die ook nog heel goed tegen een geintje kunnen. Ruime betaalbare keuze zonder blabla, daar houd ik wel van.”

  Mooiste herinnering
  ,,De Ujese Revues in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Vier avonden echte Ujese show, opgevoerd door wijlen toneelclub Gunda, wijlen gemengd koor Echo uit Kersenland en Udens Big Band. De grote animators waren wijlen Willy Brouwers en Harrie Verstegen (wat heb ik toch de pest aan het woord wijlen).”

  Mooiste plek
  ,,Het is bijna een cliché, maar wat mogen wij ons toch gelukkig prijzen met zo’n prachtig buitengebied. De Bedafse bergen met z’n ‘blote kont’! Een uit de kluiten gewassen molshoop, maar in onze kinderogen was het de Mont Blanc. Als ik aan deze plek denk zie ik in gedachten druïde Has Verbossen, gehuld in een wit gewaad bij het schijnsel van de vlammen zijn strijd voerend tegen de vlooien.”

  Eeuwig zonde
  ,,De afbraak van het oude treinstation van het Duits lijntje, waar een doelloos andreaskruis in de buurt van de Abdijlaan nog aan herinnert. Tegenwoordig zijn we verbonden met Lippstadt, eens was dat Wesel… per trein. Het gebouw zou een mooie stek zijn geweest voor bijvoorbeeld een museum met wat minder religieuze Udense zaken, met daaraan verbonden een wél te vinden onderkomen van de Heemkundekring en wellicht een klein podium voor Udense kleinkunst.”

  Op de schop
  ,,Het gebouw van de PNEM met omgeving aan de Kastanjeweg. Maak van een gedeelte van het Mondriaanplein een fraaie binnentuin en verhuis de parkeerplaatsen daarvan naar de ruimte die vrijkomt bij afbraak van die oude PNEM met z’n verwilderde erf.”

  Complimenten voor...
  ,,De groene vingers van de mensen die zorgen voor de fraaie beplanting van onze mooie gemeente en het onderhoud daarvan. Niet voor niets kreeg Uden daarvoor een aantal jaren geleden al Europese waardering.”

  Uden in één zin
  ,,Uden… daar brandt altijd nog licht!”