article
1.6448209
UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Astrid Mali.
‘Er is zoveel diversiteit in het mooie Mellepark’
UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Astrid Mali.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/uden/er-is-zoveel-diversiteit-in-het-mooie-mellepark-1.6448209
2016-09-27T05:28:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6449685.1474915088!image/image-6449685.jpg
Uden,Kort nieuws,Uden van,Udenvan,kort
Uden
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Uden / ‘Er is zoveel diversiteit in het mooie Mellepark’

‘Er is zoveel diversiteit in het mooie Mellepark’

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Astrid Mali.
   Fotograaf
  UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Astrid Mali. 
  Uden is een intiem dorp met stadse gevoelens

  Astrid Mali (64) is ‘pure import’. Omdat haar man op de Vliegbasis Volkel ging werken en ze in Nijmegen, waar ze eigenlijk naartoe wilden, niet snel een woning kregen, kwam Astrid Mali in de Udense wijk Melle wonen. Veertig jaar later woont ze nog altijd in hetzelfde huis. ,,Toen we de eerste keer gingen kijken, viel ik als een blok voor Uden. Na een jaar wist ik dat ik hier wilde sterven. Amsterdam, waar ik geboren ben, is leuk maar oppervlakkig.”

  Al snel wist de wijk Astrid te vinden voor het zogeheten ‘koffertjesproject’ in het kader van buurtpreventie. Van lieverlee rolde ze van het één in het ander en is ze altijd een betrokken burger geweest. Zo is ze al járen secretaris van wijkraad Melle, organiseert ze rommelmarkten en bingo in gemeenschapshuis Kom In, waar ze ook achter de bar staat wanneer nodig, en was ze actief voor de Truckrun. Voor het BIN Melle is ze hoofdcoördinator. ,,Ik speel vooral informatie van politie aan bewoners door en omgekeerd.”

  Restaurant
  ,,Bij Señor PP, tegenover de kerk, kom ik heel graag. Het eten is er altijd heerlijk, het is er gezellig en het personeel is leuk. Alles is er vers, niets uit blik. Dat weet ik omdat ik een keer in de keuken heb mogen kijken.”

  Leukste winkel
  ,,Nu zeg ik misschien iets geks, maar dat is voor mij de Action. Je kunt er alles krijgen: van shampoo tot geestige hebbedingetjes. En ze hebben er elke dag wat anders. Ik kwam er vroeger meer, toen ik nog de overlevingspakketten voor de bingo maakte. Dan sleepte ik van alles mee. Ik kreeg er soms de hik van. Nu winnen de mensen een pasje voor de supermarkt. Een stuk makkelijker.”

  Mooiste herinnering
  ,,Voor mij is dat 4 Uden Sportief. Het was er gezellig, je ontmoette er zoveel bekenden en je leerde je buren op een andere manier kennen. Als Corry Konings optrad bracht dat een bepaald sfeertje met zich mee. Nu proberen ze het nieuw leven in te blazen. Ik ben vorig jaar gaan kijken, vond het maar kil.”

  Mooiste plek
  ,,Ik kan mateloos genieten van het Mellepark. Er is zoveel diversiteit in dat park. Dat zien de mensen helaas niet. Wilde orchideeën, Japanse duizendknoop. Er is alleen jammer genoeg in het park bijna niet te rijden met een scootmobiel door die achterlijke wortelvorming, en helaas ben ik daar vanwege mijn gezondheid wel op aangewezen.”

  En in de natuur
  ,,Slabroek vanwege de bossen, grasvelden en het uitzicht over de weide. Ik zag er een keer reeën recht voor me oversteken. Prachtig!”

  Op de schop
  ,,Het Piusplein met dat gekke fietspad. De stoeprand heeft daar een uitstulping waardoor ik met de scootmobiel een rare bocht moet maken.”

  Compimenten voor...
  ,,Wooncorporatie Area, omdat die goed bezig is op energiegebied. Wij hebben net als andere buurtbewoners zonnepanelen op ons dak gekregen.”

  Eeuwig zonde
  ,,Dat de vrijheid die je vroeger in Uden had, is verdwenen. Je wordt van alle kanten bekeken en bekristiseerd. En de groeiende hondenhaat. Aan de opmerkingen in het park merk je dat de intolerantie groter is geworden.”

  Uden in één zin
  ,,Uden is een intiem dorp met stadse gevoelens.”