article
1.6347583
UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Sandra Swart.
‘Tijdens de autoloze zondag rolschaatsen in de Bitswijk’
UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Sandra Swart.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/uden/tijdens-de-autoloze-zondag-rolschaatsen-in-de-bitswijk-1.6347583
2016-09-06T08:02:27+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6347593.1473148833!image/image-6347593.jpg
Uden,Kort nieuws,Uden van,Udenvan,kort
Uden
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Uden / ‘Tijdens de autoloze zondag rolschaatsen in de Bitswijk’

‘Tijdens de autoloze zondag rolschaatsen in de Bitswijk’

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Sandra Swart.
   Fotograaf
  UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Sandra Swart.

  Bij creatieve duizendpoot Sandra Swart (51) borrelen constant nieuwe ideeën op. ,,Ik vind alles leuk en gezellig, heb uitdagingen nodig”, zegt ze in haar nieuwste ‘telg’ HIER Vintage en Koffie, aan de Sint-Janstraat. Met het concept, naar het idee en de uitwerking van broer Ruud Tuithof, was ze al min of meer gestart in de voormalige Pius X-school.

  Op een van haar inspiratiebijeekomsten ontmoette ze daar de eveneens Udense Anne-Marie Diks-Giliam, waarmee ze een klik had en HIER opzette. Eerder richtte de van geboorte Utrechtse Sandra Swart -ze verhuisde op haar zesde naar Uden- kinderkledingmerk Swart op (,,Er was geen zwarte kinderkleding, dus ging ik het zelf maar maken”) en maakte dat tot een succes.

  Daarnaast zette ze samen met man Sandro Swart Autoservice op, was ze het brein achter City Bike, een concept van huurfietsen op zeven plekken in Uden, én maakt ze vintage tassen onder de naam S-old. Een vast omlijnd plan heeft de moeder van een zoon en dochter niet: ,,Ik zie wel waar dit naartoe gaat. Ik bekijk het per dag.”

  Restaurant
  Ik hou van eten en drinken. Een echte favoriet heb ik niet, ik vind het overal wel lekker en leuk. Het is maar net waar in zin in heb. Gisteren heb ik nog bij Toko Pientje Indische gehaald. Wel mis ik de Thai heel erg.

  Leukste winkel
  Voor dingen als jassen en dergelijke ga ik eigenlijk steevast naar Intersport. Een leuke winkel met een goede service.

  Mooiste herinnering
  Waar ik dan het eerste aan denk is de autoloze zondag, ten tijde van de oliecrisis in 1973. Lekker rolschaatsen op de weg. In de Bitswijk en de Kornetstraat, waar ik als klein meisje in de buurt woonde.

  Mooiste plek
  Het Lieve Vrouwenplein. Het is alsof je je daar in een andere tijd waant. Het is een gevoel, ik kan het niet goed omschrijven. Misschien vanwege de authenticiteit, die ik elders in Uden heel erg mis.

  En in de natuur
  Dat is voor mij toch echt Bedaf. En het terras van gasterij De Pier. Ik heb meegedacht en geholpen met het inrichten ervan. Als ik daar zit kan ik enorm genieten van een prachtig stukje Uden. Ik kom er helemaal tot rust.

  Eeuwig zonde
  Ik weet het, ik ben de zoveelste die het zegt, maar ik vind het echt heel jammer dat er zoveel oude panden zijn verdwenen. De Pius X-school bijvoorbeeld, vind ik zo’n mooi gebouw. Het zou leuk zijn als het zo kan blijven. Met HIER wil ik laten zien dat je met weinig middelen veel kan bereiken. De Udenaar is snel geneigd te roepen dat er niks te doen is. Maar je moet het gewoon doen, net al wij. Het mag van mij ook wel wat hipper.

  Sportclub
  Motorclub De Pier, waar ik zelf ook bij rij.

  Uden in één zin
  Uden is behouden en kritisch: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.