article
1.6374683
UDEN - Het is raar maar opnieuw ontvingen we geen verhalen over de De Udense Kersenfeesten. De feesten waren er wel, in de jaren vijftig en ze waren ook een grandioos succes, maar toch te lang geleden.
WEERZIEN: 'Udense Zwarte' weer terug in de regio
UDEN - Het is raar maar opnieuw ontvingen we geen verhalen over de De Udense Kersenfeesten. De feesten waren er wel, in de jaren vijftig en ze waren ook een grandioos succes, maar toch te lang geleden.
http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/uden/weerzien-udense-zwarte-weer-terug-in-de-regio-1.6374683
2016-09-12T05:28:00+0000
http://www.bd.nl/polopoly_fs/1.6340604.1472998917!image/image-6340604.JPG
Uden,Historie,Kort nieuws,Weerzien,kort
Uden
Home / Regio / Oss, Uden, Veghel e.o. / Uden / WEERZIEN: 'Udense Zwarte' weer terug in de regio

WEERZIEN: 'Udense Zwarte' weer terug in de regio

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Acht kersenmeisjes in Uden.
  UDEN - Het is raar maar opnieuw ontvingen we geen verhalen over de De Udense Kersenfeesten. De feesten waren er wel, in de jaren vijftig en ze waren ook een grandioos succes, maar toch te lang geleden.

  In mei vorig jaar reageerde niemand op deze foto. Van de mooi geklede jonge dames zijn alleen de namen bekend geworden en verder niets. Geen feestelijke verhalen.

  Er is wel iets bekend over twee van de acht mandjes die de dames in handen hebben. Zij zijn in het bezit gekomen van de Heemkundekring Uden, Walterus Pijnenborghhof 34 en aldaar te bezichtigen op maandagavond en dinsdagmiddag. Hoe ze daar terecht zijn gekomen? Ook daar weer vraagtekens, maar ze staan er.

  Geschikt voor kersenteelt
  Zoals bekend was de omgeving van Uden bij uitstek geschikt voor de kersenteelt. Hoog en nat door de Peellandbreuk. Rond 1960 nam ook in Uden de industrialisatie een grote vlucht. De landbouw en tuinbouw, dus ook de kersenteelt kregen hierdoor te maken met hogere lonen, schaalvergrotingen, intensivering en mechanisatie. De hoge kersenbomen werden te arbeidsintensief. Daarbij kwam de Europese Unie met de zogenaamde ‘rooipremies’. Deze werden verstrekt vanwege de sanering (het gezond maken) van de fruitmarkt. Dus wilde men af van de arbeidsintensieve hoogstamboomgaarden. Daarna ging het snel met het omzetten van kersenboomgaarden naar gras of akkerland. En natuurlijk woningbouw, uitbreiding van de gemeente Uden.

  Het was een roemloos einde van de Udense Zwarte, of Udense Spaanse, een echt Udens kersenras.

  Terugkeer
  Gelukkig, hij is weer terug! De Agrarische Natuurvereniging de Maashorstboeren is een aantal jaren geleden een project gestart om de kersenteelt te herintroduceren in de Maashorst. En met succes, vertelde een van de boeren. Inmiddels zijn er al een tiental telers in de Maashorst die kersen telen, waaronder de Udense Zwarte, voor huisverkoop en levering aan supermarkten. Uiteraard niet meer op die mooie hoge bomen, het is nu laagstam zoals dat heet. Geen ladder meer nodig bij de verzorging en de oogst. Maar nog steeds een schitterend gezicht. Wie weet komen de Kersenfeesten ook weer terug, met kersenmeisjes en een kersenkoningin.

  Mevrouw Jo Geurts wist diverse namen van de meisjes te herinneren, maar voor de rest was het allemaal te lang geleden. Harry van Mil, een rasechte Udenaar en fotograaf, stuurde ook de namen in, genoteerd op de foto, zoals hij deze thuis had. Gekregen van een vriend.

  Wie staan er op de foto, van links naar rechts:
  Ria van de Rijt, Annie van Oort, Mia Jetten of Agnes van de Akker, Ria van de Akker, Mia Verhoeven, Betsy van Poppel, Gerda van de Rijt, Jeanny van St. Annaland.